Threads sociale medie stormer frem

Berømt Beosystem får et dyrt comeback

(Foto: Bang & Olufsen)

Tilbage i 1990’erne, hvor cd-pladerne var på deres højeste, var B&O’s Beosystem 9000 det  ypperste i design og prestige, som man kunne afspille sine små, sølvskinnende skiver på.

Jeg kender flere, der stadig har de lodrette lydsystemer med seks cd’er oven på hinanden stående i stuen.

Måske ikke længere som primært musik-giver, for det bruger man moderne digital streaming til, men snarere som en skulptur.

De mennesker bør passe rigtig godt på deres gamle Beosystem 9000 – ligesom frimærker, mønter eller sjældne bøger.

(Foto: Bang & Olufsen)

De elegante anlæg har nemlig fået et comeback hos Bang & Olufsen. Her køber man dem brugt, shiner apparaterne op med den nyeste teknologi og sælger dem meget dyrt.

B&O apparater har aldrig været billige, men 50.000 euro eller ca. 375.000 danske kroner for et re-built Beosystem er altså en saftig pris.

Struer-folkene har da også kun et begrænset antal til salg, så de bliver et samler-objekt for feinschmeckere med tegnebogen i orden.

Timingen synes i hvert fald helt i orden:

Alle dele i de gamle Beosound 9000 apparater bliver nøje tjekket, renset, repareret og eventuelt udskiftet. (Foto: Bang & Olufsen)

For fire år siden, hvor vinylplader for alvor blev cool og trendy igen, begyndte B&O at reparere gamle Beogram 4000 tangential-grammofoner.

Nu ser cd-pladerne ud til at få et comeback, og så står Bang & Olufsen klar med det helt rigtige udstyr at afspille dem på.

I den nye version kaldes vidunderet Beosystem 9000c Music System, og med i prisen får man et sæt Beolab 28 højttalere. Det er da lidt en trøst.

Tilbage før årtusinde-skiftet stod den britiske designer David Lewis for systemets unikke udseende. Aldrig før havde man set seks cd-plader blive placeret oven på hinanden og afspillet som med en skjult spøgelses-arm

B&O har købt 200 brugte Beosound 9000 og fører dem op til moderne standard med streaming osv. (Foto: Bang & Olufsen)

Projektet begyndte, da B&O købte 200 brugte eksemplarer af de originale Beosound 9000 enheder. De blev bragt hjem til fabrikken i Struer, hvor de blev ”født” flere årtier tidligere.

Her blev de skilt ad og repareret i håndkraft af B&O’s dygtige teknikere. Alt blev renset, repareret og udskiftet, hvis det var slidt:

”Med vores Recreated Classiscs familie vil vi bevise, at Bang & Olufsens unikke knowhow i lyd, design og håndværk sagtens kan overleve flere generationer brugere,” forklarer Mads Kogsgaard Hansen. Han er chef for Circularity & Portfolio Planning hos B&O.

“Vi vil demonstrere, at et produkt i sit andet liv kan sagtens være lige så attraktivt som et helt nyt produkt. En kvalitets-enhed som Beosound 9000 ikke behøver have en udløbs-dato,” fortsætter han.

Cd-plader er ved at blive trendy igen- (Foto: Bang & Olufsen)

For at få Beosound 9000 til at matche designet på Beolab 28 højttalere har B&O vendt lydsystemets oprindelige farver sort og aluminium om.

Nu har systemet fået samme nye aluminium-lameller, som kendetegner de cylinder-formede højttalere.

B&O har også modificeret Beosound 9000, så ”tårnet” også kan fungere med moderne streamet musik og B&O’s egen smartphone app.

Dertil kommer Wi-Fi og Bluetooth 5.0, som ingen drømte om, dengang Beosound 9000 blev præsenteret første gang.

I praksis betyder det, at det modificerede lydsystem kan arbejde med bl.a. Googles Chromecast og Apple Airplay 2.

 

(Foto: Bang & Olufsen)

Gamle dage glemmes naturligvis ikke. Det nye Beosystem 9000 rummer fortsat en klassisk FM/AM radio og kan fjernbetjenes med en Beoremote One.

Desværre bygger B&O i første omgang kun den gen-oplivede klassiker i 200 eksemplarer, som koster den astronomiske pris af 50.000 euro.

Til sidst måske lige en lille opfrisker på cd-pladerne:

De blev introduceret af Philips og Sony i 1983 og åbnede døren for i hvert fald delvis digital lyd til det store publikum.

Igennem fire årtier blev der solgt 14,9 milliarder cd-skiver alene på det amerikanske marked, inden først downloads og siden streaming af musik til smartphones overtog magten.

I de seneste tre-fire år har vinden igjen ændret retning. Salget af cd-plader er begyndt at stige igen. Dog ikke i samme tempo som vinylpladen, som også mange unge finder mere cool end usynlig streamet musik….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Threads sociale medie stormer frem