40 millioner tonere genbrugt

LG laver usynlige bilhøjttalere

(Foto: LG Display)

Det er sjældent nemt at bygge gode lydsystemer ind i personbiler. De fylder ganske meget og er svære at gøre diskrete eller helt usynlige. Det seneste eksempel er Volvos nye elektriske EX9ø0 SUV, der ruller ud på gader og veje i 2024 med op til 25 Bowers & Wilkins højttalere ombord.

Sydkoreanske LG, som de fleste kender fra fladskærms-tv, hårde hvidevarer og computer-displays, kaster sig nu ud i bil-industrien med en spændende ny løsning til lyd-udfordringen.

LG har forvandlet de sædvanligvis tunge, klodsede og meget synlige auto-højttalere til vibrerende paneler, der kan integreres fuldstændigt med personbilens interiør og dermed nærmest umulige at se. Højttalerne skal findes via deres lyd – ikke deres udseende.

LG hævder, at de superflade bilhøjttalere kan levere ægte Hi-Fi og stor lyd. Specielt, hvis de er del af et multi-højttaler-setup.

De første prototyper af LG’s nye højttalere måler 150 gange 90 millimeter og er bare 2,5 millimeter tykke.

Samtidig vejer de kun 40 gram, hvilket vil glæde de fleste bilfabrikanter. De er som regel altid på jagt efter ting, hvor de kan spare på vægten.

LG’s nye bilhøjttalere er supertynde. (Foto: LG Display)

Færre kilo på de fire hjul betyder som regel lavere forbrug – ligegyldigt om det er fossilt brændstof eller strøm fra batteriet.

LG har udviklet de super-tynde højttalere i samarbejde med en unavngiven Hi-Fi fabrikant. Panelerne er 90 procent tyndere og 70 procent lettere end traditionelle højttalere til anvendelse i personbiler.

LG’s nyhed klarer sig helt uden magneter, svingspoler og membraner, der fylder godt op i traditionelle højttalere.

I stedet anvender LG såkaldte ”thin actuators”, der består af vibrerende film. En lignende teknologi har LG tidligere vist på tv-skærme med integrerede højttalere.

Den sydkoreanske tv-gigant foreslår, at de tynde højttalere kan indbygges både i bilers instrument-panel, i dørene, lofter, sæderyggen og hovedstøtterne.

Højttalerne klarer sig helt uden brug af sjældne metaller som f.eks. neodymium og kan langt hen ad vejen bygges af genbrugs-materialer. Med andre ord får man usynlig vellyd, der er grøn.

LG vil præsentere sine lydpaneler officielt på den store CES 2023 messe i Las Vegas til januar. De første personbiler med de usynlige højttaler ombord vil rulle ud på gader og veje senere næste år…

.

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

40 millioner tonere genbrugt