Verden elsker at gå til koncert

Gode råd til at beskytte din mobil

(Foto: OnePlus)

Efterhånden er smartphones så almindelige, at vi slet ikke tænker på, at vi stort set alle har dem i lommen, i tasken eller hånden. Mange faktisk hele tiden.

Derfor glemmer alt for mange at beskytte deres mobil. Der sker jo aldrig noget med deres telefon. Problemerne får altid andre.

En gang om året holdes ”World Password Day”, der skal hjælpe folk med at huske, at de skal gemme sig bag rigtigt gode kodeord.

De må ikke kunne knækkes på under et par sekunder, som dygtige hackere kan med de mest almindelige passwords.

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

I anledning af denne særlige dag har en af markedets store smartphone fabrikanter – OnePlus – samlet ti gode råd til at beskytte mobilen bedst mulig.

De gode råd fungerer hele året rundt. Mange af dem kan virke som selvfølgeligheder, men hånden på hjertet – følger du dem til dagligt?

Stærk adgangskode er nødvendig
Et godt password er et af bedste modtræk mod identitets-tyveri.

Lav lange passwords
Lange og komplekse adgangskoder er mere modstands-dygtige over for hacker-angreb. Passwords bør være på mindst 12 tegn.

Brug altid specialtegn i dine koder
Et password, der kombinerer alle typer tegn, store og små bogstaver, tal og symboler som f.eks #, %, $ og @, er sværere at knække.

Undgå forudsigelige koder
I gamle dage kunne det måske være tilstrækkeligt at bruge navnet på sin hund, sit barn, mand, kone eller adresse i sit kodeord. Det er det ikke længere. Brug aldrig personlige detaljer eller forudsigelige mønstre.

Prøv at undgå genbrug
Det kan være meget bøvlet at skulle huske flere forskellige og hver for sig lange kodeord. Derfor genbruger alt for mange de samme passwords til flere eller alle de online-konti og gadges, de benytter. Det kan være en meget dårlig idé. Brug eventuelt en password-manager til at holde styr på dine kodeord.

Hold altid software opdateret
Både mobiltelefoner, tablets og pc’er bliver med jævne mellemrum opdateret, hvor bl.a. huller i systemerne bliver lukket. Sørg altid for, at både dine apps og styresystemet er helt up-to-date.

Brug to-faktor godkendelse
To-faktor godkendelse tilføjer et ekstra lag af beskyttelse til den traditionelle adgangskode. Ud over passwordet kræves en ekstra identifikation som f.eks. en push-besked en godkendelses-app.

Biometrisk log-in kan være godt
Biometrisk åbning af f.eks. en smartphone med fingeraftryk eller ansigts-genkendelse er vanskeligt at kopiere og giver ekstra beskyttelse mod uautoriseret adgang.

Kryptering af data
Kryptering kan sikre, at private data og følsomme oplysninger bliver ulæselige for uvedkommende. Har du f.eks. en Android-telefon kan du via din Google-konto fjern-låse eller slette data i tilfælde af, at telefonen bliver væk eller bliver stjålet.

Vær kritisk over for links og filer
Tænk dig altid ekstra godt om, før du åbner et ukendt link eller installerer en tilsendt fil, hvor du ikke kender afsenderen. Den slags oplever de fleste af os hver dag i vores indboks. Kriminelle bruger ofte zip-, rar- eller src-filer, som de forsøger at lokke folk til at åbne. Reelle afsendere som f.eks. skat, kommune, bank, PostNord, Netflix eller sygehus-regionen vil aldrig sende dig direkte links. Tjek derfor altid afsender-feltet i den mail, du måske gerne vil åbne….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Verden elsker at gå til koncert