Punkt er smart og minimalistisk

WhatsApp og Messenger skal åbne sig

(Foto: Anton / Pexels)

EU nøjes ikke med at tvinge alle elektronik- og smartphone-fabrikanter til at benytte samme USB-C stik til opladning, så man kan bruge samme ladeblok på kryds og tværs af alle mærker og modeller.

EU’s næste skridt rammer internet-giganterne, der skal gøre deres besked-apps indbyrdes kompatible. I hvert fald til en vis grad.

Kravet rammer især Meta gruppen, der har verdens to mest udbredte besked-apps – Facebook Messenger og WhatsApp.

Især WhatsApp har hidtil kørt sin egen linie med kryptering af alle meddelelser og chats. Messenger også langt hen ad vejen, og derfor mener EU’s konkurrence-jægere, at Meta nærmest har skabt sig et monopol i besked-apps.

WhatsApp er da også enorm stor. Bare ikke i Danmark, hvor kun syv procent af mobiltelefon-ejerne benytter app’en.

Helt anderledes ser det ud i England og Tyskland, hvor henholdsvis 74 og 55 procent anvender WhatsApp hver dag.

På verdensplan har WhatsApp over to milliarder brugere, mens søster-app’en Facebook Messenger har godt en milliard. Kun kinesiske WeChat kommer i nærheden i størrelse.

Inden længe skal WhatsApp i Europa være (delvis) kompatibel med andre besked- og chat-apps til mobiltelefoner og tablets. (Foto Adem Ay / Unsplash)

For næsten to år siden fik Meta med Mark Zuckerberg besked på, at WhatsApp og Messenger skulle åbnes, så meddelelser fra andre besked-apps kan læses – og naturligvis også den anden vej.

Nu skal Meta omsider stå klar med en praktisk løsning, skriver det amerikanske fagmedie ”Wired:”

Meddelelser fra ”fremmede” apps vil blive placeret i et eget rum, der vises i et vindue oven over den klassiske WhatsApp chat på skærmen.

Når brugeren ser de ankomne beskeder og åbner dem, vil de blive vist i en form, der ikke adskiller sig meget fra WhatsApps egne.

I første omgang vil kun tekst- og tale-beskeder fungere. Det samme gælder forsendelsen af billeder, videoer og dokumenter. Det er, hvad EU har krævet.

Til gengæld vil sms, tale- og video-opkald ikke blive understøttet. De er heller ikke planlagt, for EU har ikke bedt om det.

Den største udfordring ligger i kryptering – altså beskyttelsen – af meddelelser. På dét punkt benytter hver besked-app sin egen teknologi. Derfor kan beskeder ikke bare sådan modtages og læses.

Også Facebook Messenger åbnes, så den langt hen ad vejen bliver åben for fremmede besked- og chat-apps. (Foto: Alexander Shatov / Unsplash)

Meta har derfor udviklet en særlig software-protokol, som kan «klikke» andre besked-apps ind i WhatsApp, så de sidste ende bruger samme kryptering.

For at kunne det kræver Meta, at fabrikanter af fremmede besked-apps skal underskrive en kontrakt med Mark Zuckerbergs imperium – og dét er rivalerne bestemt ikke vilde med.

EU vil heller ikke tvinge konkurrenterne til at deltage, så i sidste ende bliver det spændende at se, hvor mange besked- og chat-apps der går med. Ud over WhatsApp og Facebook Messenger naturligvis, som jo er søskende hos Meta.

Rivaliserende apps som f.eks. Signal, Telegram eller Threema har allerede vinket afvisende:

De er bange for, at en aftale med Meta vil betyde, at WhatsApp får adgang til vitale dele af deres chat-kommunikation. Det vil så give dårligere data-sikkerhed for brugerne.

Nogle af forbeholdene vil formentlig kunne dæmpes, hvis besked-app brugerne aktivt skal godkende og tænde for kompatibiliteten med WhatsApp. Den må ikke være standard, når man downloader sin app.

Meta selv kan være ligeglad. Hvis rivalerne afviser, er det deres problem – og ikke WhatsApps eller Facebook Messengers ansvar. Hos Meta har man gjort, hvad EU har krævet.

Flere detaljer om den åbne WhatsApp ventes offentliggjort i marts. Kort efter kan brugerne så downloade den nye app….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Punkt er smart og minimalistisk