Er Microsoft på vej med en bærbar Xbox?

Hvem har mon det bedste mobilnet?

(Foto: Fauxels)

Det er ikke længe siden, at Telia var ude med en nyhed om, at et internationalt anerkendt konsulent-firma havde kåret teleselskabets 5G mobilnet som Danmarks bedste.

Det er der åbenbart delte meninger om. I hvert fald er TDC nu ude via sit Nuuday selskab og påstå det samme. Blot med basis af en test foretaget af danske Teknologisk Institut.

Med andre ord har vi nu et åbenlyst kapløb kørende mellem Danmarks to store telekoncerner. På den ene side goe gamle TDC og på den anden den frække jyske opkomling Norlys, der for nylig købte den danske afdeling af svenske Telia.

Ifølge den senest offentliggjorte af de to analyser – den fra Teknologisk Institut – er TDC NET¨s 5G mobilnet både på landsplan og i alle fem regioner ”markant bedre” end konkurrenternes.

Flere og flere danskere benytter i dag smartphones med 5G. (Foto: Torsten Simon / Pixabay)

Altså også Telias, som også Telenor benytter. For to uger siden kårede det uafhængige testfirma Umlaut Telias mobilnet som det bedste på 5G i Danmark.

Nuuday benytter TDC-koncernen eget 5G netværk til sine teleselskaber YouSee, Telmore, Relatel, Eesy og TDC Erhverv. Også en række andre mobilselskaber har lejet sig ind på dette netværk.

Siden 2014 har Teknologisk Institut hvert år undersøgt, hvilket mobilnet der giver brugerne den bedste oplevelse – målt på både samtale, download, upload og video streaming.

Ni år i træk har TDC NET taget førstepladsen og altså også i den helt nye analyse. Både i de enkelte kategorier og samlet set.

Download hastigheder i danske 5G mobilnet. (Infografik: Teknologisk Institut)

Denne gang er undersøgelsen gennemført 691 målesteder fordelt over hele landet. TDC NET er bedst og har det bredest dækkende 5G netværk med 99,9 procent adgang i Danmark.

Sammenligningen er foregået op imod Telia/Telenor og 3, der står for de to andre landsdækkende 5G mobilnet her i landet. Alle andre teleselskaber benytter et af de tre.

Ifølge analysen har TDC en på landsplan 88 procent fejlfri mobilnets-oplevelse. Telia opnår 74 procent, Telenor 73 procent og 3 kun 71 procent.

Brugere af TDC NET har 99,9 procent adgang til 5G, 3 har 99,1 procent, Telenor 97,5 procent og Telia 97,1 procent.

Til sidst, hvordan TDC NET definerer en god mobil-oplevelse:

  • 30 sekunders fejlfri mobiltelefon-samtale, hvor man kan høre modtageren, betegnes som godkendt. I tilfælde af fejl er der foretaget genopkald. Lykkes dette, er samtalen godkendt.
  • 30 MB download inden for 15 sekunder. Hvis downloadet varer mere end 90 sekunder, betegnes det som ikke-brugbar mobil datadækning.
  • 30 MB upload på maksimalt 30 sekunder. Tager det 90 sekunder eller mere, er det ikke brugbart.
  • 60 sekunders streaming af DR TV nyheder på app uden ventetid på grund af buffer. Fejlbehæftet er det ved buffer-ventetid på 0,1 til 10 sekunder. Er ventetiden endnu længere, siger TDC NET, at video-streaming ikke er mulig….

 

 

2 kommentarer

  • Jens

    Man skal lige huske at opgaven er bestilt og betalt af TDC. Så de vinder den hvert år.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • leifshows

      Telenor har formentlig også betalt for deres analyse-

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er Microsoft på vej med en bærbar Xbox?