Motorola har eget smartwatch på vej

Første land forbyder benzinbiler

(Foto: My Ethiopia Tours)

Senest i 2035 skal det være slut i Danmark og i resten af EU. Så må der ikke længere sælges nye biler på benzin eller diesel. Alle skal have elmotor.

Det samme gælder i Canada, Japan og en række amerikanske delstater som f.eks. Californien. Også her skal det være slut i 2035.

Måske de senere måneders nye trend mod flere benzin-drevne og færre elbiler, som man f.eks. oplever i Tyskland og USA – men ikke i Danmark – kan ændre på den beslutning. Foreløbig virker EU dog at holde på sit.

Helt anderledes i et land, hvor der fra i går er blevet helt forbudt at sælge nye benzin- og elbiler. Som første sted i verden.

Så hurtigt vil verdens lande indføre forbud mod benzin- og diesel-biler. (Infografik: Statista.com)

Landet er nok overraskende for mange: Der er tale om Ethiopien i Afrika. Her vil regeringen i Addis Ababa forbyde importen af biler med forbrændings-motorer med øjeblikkelig virkning.

Ifølge Ethiopiens minister for trafik og logistik, Alemu Sime, må kun biler nu rejse ind i landet, hvis de er udstyret med elmotor. Det skriver det amerikanske fagmedie ”Electrek.

Årsagen til den drastiske beslutning er dog ikke kun, at Ethiopien gerne vil blive verdens grønneste land. Den er snarere, at det fattige land ikke længere har råd til at importere benzin og diesel i større mængder.

I 2023 købte Ethiopien fossile brændstoffer for næsten seks milliarder dollars – ca.    danske kroner. Over halvdelen gik til optankning af benzin- og diesel-drevne køretøjer.

Til gengæld har Ethiopien rigeligt med elektrisk strøm:

Ethiopien er meget mere kendt for sine langdistance-løbere i verdensklasse end for sine elbiler. (Foto: Fitsum Admasu)

Sidste år blev 97 procent af landets energi-behov hentet fra solpaneler og vindmøller. Dertil kommer, at landet om kort tid kan åbne Afrikas største vand-kraftværk.

Det lyder jo fint og bæredygtigt, indtil man kigger på Ethiopiens energi-infrastruktur. Den afslører, at kun indbyggere i landets største byer har glæde af strømmen.

Ud i de fjerne landområder med ørken, som Ethiopien hovedsageligt består af, når den elektriske overflod kun sjældent til.

For de nu påtvungne elbiler er problemet endnu større: Landet har kun få ladestationer. Hvor mange i alt, er ikke oplyst.

Derfor er det noget uklart, hvordan import-forbuddet mod benzin- og diesel-biler vil se ud i praksis. Det eneste sikre er, at forbuddet træder i kraft med det samme….

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motorola har eget smartwatch på vej