En handy måde at spille på

Mercedes får bedre Apple lyd

(Foto: Apple)

For godt et år siden lancerede Apple det nye begreb Spatial Audio, samtidig med at Apple Music tjenesten kunne tilbyde tabsfri afspilning af musik i ægte Hi-Fi kvalitet.

Spatial Audio er en teknologi, der bygger videre på Dolbys velkendte Atmos. Sidstnævnte giver Surround Sound til bl.a. stereo-forstærkere, laptops, hovedtelefoner osv.

Apple har tilføjet nogle ekstra features, der udnytter flere ekstra sensorer. De er anbragt i Apples audio produkter og registrerer bl.a. musik-lytterens hoved-bevægelser.

Sensorerne giver Spatial Audio, der sørger for, at lydgengivelsen er den samme, uanset hvordan man drejer sig hoved og dermed flytter sine ører.

Mercedes elektriske EQS SUV er en af de første bilmodeller, der har Apples avancerede Spatial Audio lydsystem ombord. (Foto: Mercedes-Benz)

I praksis skaber Apple et virtuelt lydrum hele vejen rundt om lytterens hoved, som skal gøre musik-oplevelsen meget mere intens oplevelse.

Via software har Apple i mellemtiden installeret Spatial Audio på bl.a. iPhones med iOS 14, AirPods Max hovedtelefoner og Mac computere via MacOS 11.4 (Big Sur) styresystemet. Dertil kommer Apple TV, HomePod højttalerne og enkelte andre AirPods modeller.

Nu kommer Spatial Audio så for første gang i produkter, som ikke er fra Apple selv. Det er ikke i Hi-Fi apparater eller hovedtelefoner, men såmænd i personbiler.

Mercedes-Benz meddeler, at man er begyndt at rulle Spatial Audio ud i fem af sine mere luksuriøse og dyre modeller, hvor systemet skal give en hidtil uhørt lydkvalitet i bilstereo.

Den første Mercer med Apple Spatial Audio er den kostbare Maybach by Virgil Abloh, som blev præsenteret for en måned siden.

Dette er ikke et rumskib fra en science-fiction film, men kabinen i en moderne Mercedes EQE personbil med Apple Spatial Audio. (Foto: Mercedes-Benz)

Denne luksus-øse rummer et lydsystem med 31 højttalere inklusive seks 3D bokse i kabine-loftet. Dertil kommer fire højttalere ud for forsæderne i brugernes ørehøjde, fire højttalere i hvert sæde plus en fælles subwoofer i en 18,5 liters kabinet. Hele herligheden drives af to stereo-forstærkere på tilsammen 1.750 watt.

Mercedes kan dog også Spatial Audio i lidt mindre format. Apples lydsystem kommer nu også i elbilerne EQS SUV, EQE sedan og EQS Liftback. Desuden kan købere S-klasse limousiner og andre Mayback luksus-modeller glæde sig til den bedre lydoplevelse, når de er ude at køre.

Ejer man allerede en af disse Mercedes bilmodeller, kan de omgående opgraderes til Spatial Audio, oplyser Mercedes-Benz.

Apple fortæller, at Spatial Audio senere vil dukke op i billigere Mercedes biler. I alle tilfælde vil Spatial Audio være fuldt integreret via Mercedes’ eget MBUX infotainment system.

Det kan afspilles via bilernes eksisterende forstærkere og højttalere, selvom det nok ikke lyder helt så vildt imponerende som i Maybach by Virgil Abloh….

Her ses Apple Spatial Sound åbnings-skærmen i de nye Mercedes biler. (Foto: Apple)

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En handy måde at spille på