Første tortur af ny OnePlus mobil

Får vi snart en ”recycled” iPhone?

Hver gang Apple holder større pressemøder, sluttes de af med at understrege, at firmaet tænker mere grønt end de fleste andre fabrikanter i elektronik-branchen.

Apples ”commitment” til et bedre klima og større genbrug nævnes også på stort set alle produktsider på internet, ligesom Mac-opfinderen ikke lader det være med lutter miljørigtige ord. Apple gør også noget ved det.

Således hentes næsten al strøm til Apple spektakulære nye hovedsæde i Silicon Valley fra solens gratis stråler. Kæmpestore batterier sørger for at lagre overskuds-strømmen, så det cirkel-runde hus med plads til 12.000 ansatte også kan være i drift om natten.

Stort set alle it-giganter har taget den grønne miljø-kasket på. Det er bl.a. derfor, at Apple, Facebook og Google har lagt store datacentre i Danmark, hvor en stor del af elektriciteten kommer fra vindenergi. Det bliver spændende at se, hvornår Apple tør skiifte farve på sit berømte logo, så det ligner et grønt æble.

Det næste store trin for Apple bliver at bygge sine iPhones og computere, så de udelukkende består af genbrugs-materialer. Fra mindste skrue til processor og skærm.

Det er noget af en opgave, fordi moderne elektroniske gadges indeholder mange værdifulde metaller og sjældne råstoffer, der udvides under ikke altid lige miljørigtige og arbejdsvenlige forhold i lande i Asien og Afrika.

I et interview i Australien proklamerer Apples miljødirektør Lisa Jackson nu, at selskabet om nogle år vil være i stand til at bygge iPhones og Mac-computere af100 pct. genbrugte og genbrugelige materialer.

Det ædle mål er ikke kun grønt. Det er også økonomisk. Gennem det øgede genbrug bliver Apple mindre afhængig af at skulle købe dyre råmaterialer og sjældne råstoffer fra f.eks. tredjelande, hvor samfund og de politiske systemer ikke altid er lige stabile.

Før Lisa Jackson kom til Apple, stod hun i spidsen for USA´s miljø-ministerium EPA.

”Vi har forpligtet os selv til at fremstille vores produkter 100 pct. af genbrug og genbrugelige materialer. Vi arbejder hårdt på det og gør fremskridt hver eneste dag,” siger Lisa Jackson til nyhedsbureauet news.com .

”Så vidt jeg ved, er vi det eneste større elektronik-firma i verden, som arbejder seriøst på det mål. De fleste mennesker taler om genbrug, men gen-indvundne råvarer ses sjældent i nye elektroniske produkter,” fortsætter hun.

Lisa Jackson, hvis officielle titel er Vice President of Environment, Policy and Social Initiatives, nævner dog ikke noget i det australske interview om, hvorvidt hun synes, at indsamling af og kampagner for genbrug af gammel elektronik er effektive nok.

I Danmark har vi f.eks. flere organisationer, som sørger for genbrug af el-skrot. Vi har indsamlings-æsker til brugte batterier i mange butikker, og vi ser reklamer for, at f.eks. 10 pct. af et nyt batteri er fremstillet af genbrug,

Elektronik giganterne har ofte været kritisiseret for at bruge sjældne råmaterialer som f.eks. kobolt i deres produkter. Kobolt udvides bl.a. under kummerlige arbejdsforhold i miner i Congo.

Til gengæld læser vi også fra tid til anden, at gamle computere, skærme, køleskabe, radioer osv. ender på kæmpe lossepladser i afrikanske lande som Ghana, hvor de er med til at forurene jorden.

Rigtig nok fortæller flere elektronik-fabrikanter også, at f.eks. kabinetter fra deres computere eller printere ender som plastik til f.eks. nye personbilers instrument-paneler.

Men vi mangler stadig at se en første smartphone eller laptop, der er bygget af 100 pct. genbrug – og som man kan købe i en butik.i

Det vil være flot, hvis Apple lykkes med at gøre det. Måske endda i løbet af et par år eller mere. Så ville Apple fortjene titlen som ”markedets grønneste tech firma” endnu mere, som Apple har vundet gentagne gange i de senere år….

Apples nye globale hovedsæde i Silicon Valley er næsten 100 pct. drevet af solenergi.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Første tortur af ny OnePlus mobil