Acer har en ny og seriøs gamer-pc

HeRo leverer julegaver i Helsinki

(Foto: Forum Virium Helsinki)

Alle venter vel, at julemanden snart vil blive afløst af en robot med kunstig intelligens. Måske end udgave, der er så slank, at den kan glide ned gennem skorstenen uden det store besvær.

Robotter vil nok tage en god portion af romantikken ved jul, men de kan altså også være praktiske i den travle tid, hvor der skal købes mange gaver, tonsvis af madvarer osv.

Hvordan selvkørende robotter kan være en god hjælp her i december, kan man opleve i praksis i den finske hovedstad Helsinki.

Her futter HeRo nemlig utrættelig rundt for at aflevere pakker fra en bestemt butikskæde:

Bestiller man sine varer online, kan robotten I de fleste tilfælde levere dem til døren inden for en time eller to. Forudsat naturligvis, at man har sin bolig eller sit kontor i centrum af den finske hovedstad.

Navnet HeRo er en forkortelse for ”Helsinki Robot”. Den er udviklet og bygget af det franske robot-firma TwinswHeel, hvor den lyder det noget mindre mundrette navn ciTHy Delivery Droid.

Det finsk-franske software-firma LMAD har bidraget med en ny brugerflade, der gør, at kunder og ejere af HeRo kan benytte en smartphone app til både at bestille dens ankomst og hvilke varer, den skal transportere.

(Foto: Forum Virium Helsinki)

Ifølge LMAD kan den autonomt kørende HeRo bære en last på op til 300 kilo ad gangen. Det foregår med en tophastighed på 25 kilometer i timen.

Lastrummet er delt op i et antal separate sektioner med hver sin elektroniske lås. På den måde kan HeRo servicere adskillige kunder på samme rute.

Kunderne skal have en app på deres mobiltelefon, som de kan åbne en elektronisk lås med, når HeRo ankommer med varer.

Mens transporten foregår, kan kunderne via GPS og et Google Maps landkort på mobilen se, hvor langt HeRo er nået og, hvornår de

kan forvente at se robotten ved deres husdør.

Med 20 kilometer er HeRos rækkevidde beskeden. Til gengæld rummer robotten batteri-moduler, som kan udskiftes på under et minut.

Derfor skal brugerne sørge for at have et dusin batteri-moduler til opladning hele tiden. Så kan HeRo til gengæld høre uafbrudt døgnet rundt.

Undervejs på sine ruter rundt i Helsinki benytter HeRo GPS navigation til at finde rundt. En håndfuld digitale sensorer og et kamera sørger for, at robotten ikke kolliderer med fodgængere, gadelamper og andre trafikanter.

Leverings-robotter i stil med HeRo er som sådan ikke et helt nyt fænomen. De dukkede op i flere amerikanske byer for nogle år siden og havde gyldne dage under Corona pandemien, hvor folk ikke måtte bevæge sig uden for deres egen dør.

Her i Europa og Skandinavien har de til gengæld ikke været særlig udbredt. Måske erfaringerne fra Helsinki kan ændre på den mangel.

De første forsøg med HeRo foregik allerede i sommers, hvor den finske afdeling af den store tyske Würth værktøjs-koncern benyttede robotten til at køre fra sit lager til og fra byggepladser og håndværkere i Helsinkis indre by.

I anden fase af HeRos karriere skal robotten levere online indkøb til kunder i Helsinkis Ruoholahti og nordlige Jätkäsaari kvarterer.

En stribe forskellige butikker og forretninger deltager i eksperimentet, så HeRo kører her i december og frem til nytår rundt med mange forskellige ting i sit lastrum.

HeRo tjenesten styres i øvrigt af Helsinkis eget innovations-firma Forum Virium Helsinki. Det er igen en del af de EU-finansierede URBANE projekter.

En tredje fase af HeRo er planlagt til næste forår, hvor målet bl.a. vil være at optimere robottens leveringsruter i virvaret af gader og veje i den finske hovedstad….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Acer har en ny og seriøs gamer-pc