OnePlus Open kommer på torsdag

57 procent af verdens folk ejer en smartphone

(Foto: GSMA)

Danmark er et usædvanligt land. På mange måder og på godt og ondt.  Det gælder også i udbredelsen af teknologi.

Vi har f.eks. et af verdens hurtigste internet, og vi køber langt flere iPhones end gennemsnittet på denne klode. Af samme grund koster danskernes nye smartphone i snit meget mere end i de fleste andre lande.

Desuden har Danmark en smartphone dækning på tæt på 100 procent. Ikke fordi hver eneste dansker har en moderne mobil, men fordi mange har flere end én telefon.

Men hvordan ser situationen mon ud ude i verden?

Dét har den internationale branche-organisation GSMA undersøgt:

GSMA forudser, at Kina bliver det første marked i verden, der har over en milliard 5G brugere. Det vil ske i 2025. (Foto: Huawei)

Lige nu ejer 55 procent af verdens befolkning en smartphone. Det er tre procent flere end på samme tidspunkt for et år siden.

Stigningen forklares med lavere priser på telefoner og en løbende udvikling af mobiltelefon netværk.

Væksten kunne have været højere, hvis ikke inflation og økonomisk krise i mange lande lægger en dæmper på salget af nye smartphones.

Ifølge GSMA er der nu 4,6 milliarder mobiltelefon brugere i verden. 300 millioner flere end i 2022. Det svarer til 57 procent af klodens befolkning.

Alligevel er der fortsat 3,4 milliarder mennesker, som ikke ejer en smartphone.

600 millioner mennesker eller otte procent af verdens befolkning bruger stadig ”dumme” mobiler eller ”feature phones”, som de kaldes med et pænere ord. (Foto: Ali Mkumbwa / Unsplash)

Begrundelsen er, at de ikke har råd til at købe en, manglende mobildækning i deres land og, at de savner digitale færdigheder til at betjene en moderne smartphone.

Der er også fortsat store forskelle på mobiltelelefon udbredelsen fra kontinent til kontinent og fra land til land.

I Danmark er hurtige 5G mobilnet ved at vække det meste af landet – i hvert fald i byerne. Ude i Europa og Nordamerika bruger 69 procent fortsat 4G telefoni.

På verdensplan er 3G dog stadig mest almindeligt. Det er f.eks. den dominerende teknologi i Afrika syd for Sahara, i Sydamerika og i store dele af Asien.

Analytikerne fra GSMA har samlet deres viden i den netop udsendte ”2023 Mobile Internet Connectivity Report”, som indeholder megen værdifuld læsning, hvis man interesserer sig om den teknologiske udvikling i verden.

4,6 milliarder mennesker eller 57 procent af verdens befolkning har i dag en smartphone. (Foto: GSMA)

Rapporten fastslår bl.a, at priser på telefoner og mobil-abonnementer er en af de største hindringer for udbredelse af smartphones i verden.

Det samme er mangel på infrastruktur. Med andre ord er der fortsat for mange steder i verden, der ikke er dækket med mobilnet eller satellit-telefoni, der er til at betale.

Manglende kendskab til brug af moderne smartphones er også en udfordring. Det samme er angst for sikkerheden i en mobiltelefon og et bredt udvalg af services og indhold, der kan lokke flere uerfarne brugere til.

Til sidst vil jeg lige nævne, at 600 millioner mennesker i dag bruger ”feature mobiler” til at ringe, sms’e og gå på internet med. Det svarer til otte procent af verdens befolkning!

”Feature phones” er de små “ikke-intelligente” mobiler, som kan købes for langt under 1.000 kroner. Nokia er nok den mest kendte fabrikant af dem, men også Samsung og Motorola sælger mange af disse ”primitive” telefoner….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OnePlus Open kommer på torsdag