Smart ŌURA ring er landet i Danmark

Papegøjer elsker at video-chatte

(Foto: University of Glasgow)

Millioner af mennesker lærte at bruge Messenger og WhatsApp eller Zoom, Teams og Meet, mens Corona pandemien herskede.

Når folk sad hjemme, var meddelelses-apps og video-møder ofte de bedste måder at holde kontakt med venner, kolleger, familie og forretnings-forbindelser.

Det er også velkendt, at papegøjer er socialt anlagte fugle. I naturen optræder de i flok, mens det kan være mere besværligt at holde dem glade og beskæftigede, når de sidder i et bur i fangenskab.

En ny analyse fra skotske University of Glasgow afslører, at man godt kan lære papegøje at bruge video-chat i Facebook Messenger til at holde kontakt med andre fugle af samme slags.

(Foto: University of Glasgow)

Papegøjerne kan sågar se forskel på, om de får vist video-optagelser med andre papegøjer, eller om der er tale om ”live” billeder med fugle-snak” i ”real time”. Poppedreng foretrak helt klart sidstnævnte.

Den nye rapport er ikke særligt stor, men bestemt interessant. Den bygger på en række små tests med papegøjer i fangenskab, der er gennemført over flere år.

Testene omfatter bl.a. eksempler, hvor man lærer papegøjer at foretage video-opkald til hinanden. Med lidt assistance fra et menneske.

I en anden test blev de intelligente fugle oplært i at bruge bræt-spil, og i den seneste har ti papegøjer trænet i at betjene en iPad tablet.

Undervejs har papegøjerne gennemført 12 video-samtaler med hinanden, hvor de længste online-varede næsten tre timer. Halvdelen af dem var live-chat på video – de øvrige præ-optagede videoer.

Papegøjernes ejere har optaget aktiviteterne på video og fortæller, at fuglene virkede mest aktive og engagerede, når samtalerne foregik ”live”.

Det bevises bl.a. af, at video-chatten på Messenger varede i tilsammen 572 minutter, mens fuglene kun gad at være med i 142 minutter, når der var tale om video-optagelser.

”Når papegøjerne brugte video-chat, mindede deres opførsel meget om den måde, de kommunikerer med andre papegøjer ude i den frie natur. Det var ikke tilfældet, når de sad med video-optagelser,” forklarer Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas. Hun stod i spidsen for testerne på University of Glasgow.

Hun tilføjer dog, at flere test-kørsler bliver nødvendige, inden man kan drage definitive konklusioner.

Ikke desto mindre ser hun et stort potentiale i at hjælpe dyr med adgang til internet og muligheden for at kommunikere elektronisk med hinanden….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smart ŌURA ring er landet i Danmark