Spilmobil til en utrolig lav pris

iPhone og iPad lettere for handicappede

(Foto: Apple)

Apple har en så stor markeds-andel på smartphones og tablets, at de fleste hurtigt ved, når der kommer nye modeller og funktioner til iPhone og iPad.

Langt færre er klar over, at Apple også gør en stor og rosværdig indsats for at hjælpe handicappede med at bruge mobil og tablet.

Et arbejde, der i virkeligheden er langt vigtigere end at skænke det store publikum en ny iPhone model hvert år i september.

I forbindelse med ”Global Accessibility Awareness Day” forleden præsenterede Apple sine seneste landevindinger på den front.

Senere i år lancerer Apple Eye Tracking, som giver brugerne mulighed for at betjene iPad og iPhone kun ved hjælp af deres øjne. (Foto: Apple)

I år er den store nyhed hos Apple, at den såkaldte ”eye tracking” support er kommet til de seneste modeller af iPhone og iPad. I hvert fald dem, der er udstyret med Apples A12 processor eller højere.

Med denne funktion kan man nøjes med at kigge på sin skærm og bevæge sig rundt blandt apps og menuer ved blot at flytte sine øjne.

Telefonens eller tablettens front-kamera opfanger bevægelserne og overfører dem som kommandoer til computeren. Intet ekstra hardware er nødvendigt.

Apple kalder denne feature for “Dwell Control” og har allerede i et stykke tid eksisteret til Mac computere, men får nu et meget større publikum. Sikkert også hos ikke-handicappede.

Ifølge Apple tager opsætning og kalibrering af ”Dwell Control” kun få sekunder. Systemer skal fungere med mange apps, og integreret kunstig intelligens (AI) hjælper iPhone og iPad til at forstå, hvad deres bruger mener med sit blik på skærmen.

iPhone og iPad kan nu lære brugerens personlige stemme at kende, så man kan lave sine helt egne stemme-kommandoer. (Foto: Apple)

Apple understøtter allerede “eye tracking” i de nuværende udgaver af iOS og iPadOS styresystemerne, men så kræver det ekstra hardware, som skal kobles på.

AI er også en central del af nye stemme-kontrol muligheder på iPhone og iPad. Den benyttes til at oprette og genkende personlige stemmer, der kan bruges til betjeningen.

Det nye er her, at man oprette enkelte ord eller sine egne korte sætnings-sekvenser som genveje. Man kan sågar benytte vokale udtryk som f.eks. ”oy” eller ”ups”.

Apples Siri assistent vil genkende disse ting og omsætte dem til en “short-cut” eller opgave. Man kan også sætte en hel serie af lyd-styrede aktioner sammen, så f.eks. flere apps bliver åbnet eller mange opgaver løst på samme tid.

Apple CarPlay får nu lydgenkendelse, der advarer døve og hørehæmmede førere, når udryknings-køretøjer nærmer sig med sirenen i gang, eller andre bilister bruger hornet. (Foto: Apple)

I den forbindelse er Apples nye “Listen for Atypical Speech” teknologi vigtig. Den bruger AI til ar genkende bestemte sprog-mønstre og -udtaler, så iPhone og iPad kun lystrer denne ene person.

Til dem, der er døve eller har høreskade, lancerer Apple ”haptics for music”. Den sidder i en egen iPhone app, som har adgang til millioner af sange og melodier.

Når funktionen er aktiveret, vil iPhone ikke bare vibrere i takt med musikken. Telefonen kan videre-bringe følelsen af f.eks. trommer, bas og rytmer.

Den nye haptiske ”medspiller” kommer t som API til udviklere, såe kan integrere den I deres egne musik-afspillere til iPhone.

Også Apples bil-system CarPlay får forbedringer, som primært henvender sig til handicappede bag rattet.

Music Haptics giver døve og hørehæmmede brugere en ny måde at opleve musik på med iPhone. (Foto: Apple)

CarPlay får f.eks. avanceret stemme-styring, større menuer og tekst på skærmen. Desuden kan det nye CarPlay genkende advarsels-lyde som sirener eller dyt fra andre trafikanter og reagere derefter.

Til sidst vil jeg lige minde om en smart hjælpe-funktion, som Apple allerede lancerede til iPhone, iPad og Mac for et år siden.

Den hedder  ”Personal Voice” og lagrer eksempler på brugerens stemme. Den feature er især god til dem, der af en eller anden grund er i fare for at miste deres stemme som følge af f.eks. sygdom.

”Personal Voice” kan f.eks. også bruges af forældre, der er meget bortrejst og gerne vil give børn og andre pårørende mulighed for at høre deres originale stemmer….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spilmobil til en utrolig lav pris