Billig dansk vellyd i ørerne

Putin vil forbyde iPhones

(Foto: Pixabay)

USA vil smide TikTok ud og har tidligere haft succes med at bandlyse telegigantne Huawei.

Begge kinesiske mærker er også i modvind i Vesteuropa. Senest vil Tyskland smide Huawei ud af sine mobilnet, hvor 70 procent af udstyret kommer netop fra Huawei.

I alle tilfælde beskyldes de kinesiske sociale medier og telefabrikater for at udspionere vestlige brugere på vegne af efterretnings-tjenesterne i Beijing.

Samme argument bruger Ruslands diktator Vladimir Putin nu, når man forbyder alle ansatte i Kreml at bruge vestlige mobiltelefoner – først og fremmest iPhones fra Apple.

Putin er bange for, at USA vil benytte de i Rusland meget populære iPhones til at aflytte vigtige regerings-ansatte og sende informationerne til Washington.

Kreml vil nu helst forbyde iPhones i hele det russiske stats-apparat. Apple mistænkes for spionage mod Rusland på linie med, hvad USA beskylder kinesiske TikTok og Huawei for. (Foto: Duophenom)

Ifølge den russiske avis ”Kommersant” er alle medarbejdere i Kreml blevet opfordret til at smide deres iPhones ud så hurtigt som muligt.

”Det er slut med iPhones. Enten smider man telefonen ud, eller man forærer den til sine børn”, citerer avisen en kilde i det russiske præsident-kontor.

Sådan en beslutning vil bl.a. gå ud over den russiske udenrigs-minister Sergey Lavrov. Han er kendt som en mangeårig iPhone bruger.

”Kommersant” skriver også, at Rusland betragter Apple-udstyr som usikkert. Især skal iPhones være modtagelige for hacker-angreb og spionage fra vestlige efterretningstjenester.

Tidligere var det mest software og sociale medier fra Vesten, som russerne havde mistanke til:

Ruslands super-rige Natalya Kasperskaya fra anti-virus-specialisten Kaspersky Labs advarer nu mod at bruge hardware og software fra vestlige lande. (Foto: Nickpo / Wikimedia)

 

Således opfordrede Rusland stedfortrædende minister-præsident Dmitri Chernyshenko sidste år statslige ansatte til udelukkende af bruge messenger-services som det russisk-ejede Telegram eller videomøde-platforme som f.eks. Trueconf i stedet for amerikanske Zoom.

Samtidig erklærede Kreml talsmand Dmitri Peskow til nyhedstjenesten Reuters, at smartphones ikke længere blev brugt til tjenstlige opgaver i Ruslands topledelse.

Også en af Ruslands rigeste kvinder melder sig nu med en advarsel mod teknologi fra Vesten:

Det er Natalya Kasperskaya, der var med til at grundlægge anti-virus-specialisten Kaspersky Labs. Hun har ellers tjent en stor del af sin formue på at sælge software til forbrugere i Vesteuropa inklusive i Danmark.

I samme artikel i ”Kommersant” siger hun, at kun hardware fra Rusland er sikkert at benytte. I den forbindelse har det russiske styresystem Aurora OS en fordel frem for Windows, Android eller Apples MacOS og iOS.

Ruslands udenrigsminister Sergey Lavrov er kendt som en ivrig bruger af iPhones. (Foto: Kreml.ru / Wikimedia)

Aurora OS bygger på Linux og ejes af det stats-ejede russiske teleselskab Rostelecom. Det har hidtil været forbeholdt ansatte i den russiske regering og stats-apparat.

Russerne behøver dog ikke at frygte, at de snart må droppe at bruge mobiltelefoner:

Dels er landets tech-koncern NCC ved at udvikle en egen russisk smartphone.

Dels betyder den nye handels-aftale, som Putin netop har underskrevet med den kinesiske præsident Xi Jinping, at mere high tech vil blive sendt fra Kina til Rusland samt olie, gas og madvarer den modsatte vej.

Allerede i dag sidder kinesiske smartphone fabrikanter på 95 procent af markedet i Rusland, skriver nyhedstjenesten CNN. iPhones og Samsung telefoner var ellers meget populære inden Ukraine-krigen og de efterfølgende handels-restriktioner mod Rusland.

Kinesiske Xiaomi skal i øjeblikket være det mest solgte smartphone mærke hos russerne – med en markedsandel på 53 procent….

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Billig dansk vellyd i ørerne