God lyd i billig mobil

Bedre MineCraft via genbrug

(Foto: Mika Baumeister / Unsplash)

Danskere elsker elektronik, men den skal helst være ny. Udtjente gadges ender som regel i en rodeskuffe eller i en papkasse.

Og hvad værre er: Mange gamle mobiltelefoner, tablets, kameraer og pc’er ryger direkte i skraldespanden og skrottes på lossepladsen eller sendes til forbrænding.

Det betyder dels, at miljøet risikerer at blive forurenet. Dels bliver vigtige metaller og mineraler ikke udvundet af de kasserede apparater. De går derfor tabt i stedet for at blive genbrugt til nye.

Nu vil Danmarks største varehus-kæde Elgiganten slå et ekstra slag for at vænne især unge til at sende deres gamle elektronik til genbrug.

Urban Miner hedder den nye genbrugs-kampagne, som Elgiganten har udviklet i samarbejde med Microsoft og Nord DDB. (Foto: Elgiganten)

Det sker i samarbejde med Microsoft, der står bag verdens mest spillede videospil ”Minecraft”. Det er også her, at slaget om bedre genbrugs-manerer skal slås.

Hvis man har f.eks. en gammel telefon eller tablet liggende, kan de afleveres i en Elgiganten butik og byttes til Minecoins i Minecraft. Alternativt kan man også købe skins eller nye verdener til at forbedre sine Minecraft præstationer med.

Hos Elgiganten får man for hver afleveret gadget en værdikode på 850 Minecoins på sin kvittering. Koden kan så aktiveres på Minecrafty Marketplace og bruges som gratis tilkøb.

Den nye kampagne sammen med Microsoft kalder Elgiganten for ”Urban Miner”. Den er unik på verdensplan.

Elgiganten vil bruge bonusser i populære computerspil til at lokke unge til at genbruge deres gamle elektronik. (Foto: Greta Hoffman / Pexels)

Baggrunden er, at kun et fåtal af danske mobiltelefoner bliver leveret til genbrug. På europæisk plan opbevares mellem fire og fem kilo ubrugt elektronik i hjemmet.

11 ud af 72 elektronik-produkter i en gennemsnitlig europæisk husholdning er enten gået i stykker eller er ikke længere i brug, viser analysen Global E-waste Monitor 2020.

Administrerende direkte Peder Stedal fra Elgiganten fortæller, at gammel elektronik typisk indeholder værdifulde råmaterialer som kobolt, litium, kobber, guld og sølv. Dertil kommer glas, plastik og aluminium, der også kan genbruges:

”Det er ekstremt vigtigt, at vi bliver bedre til at genanvende de materialer, der ligger i smartphones, tablets, laptops og anden elektronik,” understreger han.

På nordisk plan genbruger Elgigantne omkring 30.000 tons elektronik-affald om året. 82 procent af de to produkter, der indsamles, genanvendes som råvarer til at bygge nye apparater af….

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

God lyd i billig mobil