Sådan går verden online

Tre af fire billige usb-opladere er farlige

(Foto: ReadyElements / Pixabay)

Det er ikke længe siden, at EU har gennemtvunget, at alle nye mobiltelefoner og andet småt elektronik udstyr skal kunne bruge samme USB-C oplader på kryds og tværs.

Formålet, der bl.a. tvinger Apple til at droppe sine hidtidige Lightning kabler og stik, har til formål at reducere antallet af opladere, som bliver kasseret og ender som it-skrot.

Nu kommer så en ny europæisk undersøgelse, som afslører, at der er fejl i tre af fire uoriginale ladere, man kan købe billigt på internet eller i elektronik-butikker. Nogle af fejlene er direkte farlige.

Test-laboratorier i 21 EU-lande har deltaget i analysen, hvor man har undersøgt sikkerheden i 120 forskellige opladere med enten USB-A eller USB-C stik. I Danmarks står Sikkerheds-styrelsen for undersøgelsen.

Ingen af de testede ladeblokke var dem, der følger med ved købet af f.eks. en ny smartphone eller købes som originalt tilbehør.

(Foto: Sikkerhedsstyrelsen)

 

I Danmark skal alle ladere også være CE-mærkede, men flere af dem, som Sikkerhedsstyrelsen købte billigt, var ikke CE-certificerede.

Af de 120 ladere havde 74 procent fejl, der bør rettes. 52 procent fejlede på flere områder i forhold til de europæiske produkt-sikkerheds-standarder, mens 31 kom med alvorlige fejl.

Typiske fejl var f.eks. manglende isolation eller, at der var for korte afstande mellem de strømførende dele inde i laderne.

Testerne fandt også USB-opladere med for tynde, korte eller for lange ben i stikkene. Derudover var der opladere, hvor den anvendte plast ikke kunne klare en brandtest.

Endelig fandt testerne i de 21 lande en del opladere, der manglede mærkning. Og netop mærkningen er vigtig at holde øje med, når man køber en oplader:

”Det er en god idé at tjekke, om den oplader, man er ved at købe, er CE-mærket. Det er en garanti for, at laderen opfylder de europæiske krav for sikkerhed,” siger Lars Søllingvraa Niemann. Han er teamleder i Sikkerhedsstyrelsen.

(Foto: Florin Kosma / Unsplash)

 

Han tilføjer, at man bør holde øje med den billige oplader, når den er i brug. Derfor bør man ikke lade f.eks. mobiltelefonen op om natten, hvor alle sover.

Den danske sikkerhedsstyrelse har gentagne gange afprøvet USB-opladere, som man kunne købe her i landet. Hver gang har der været problemer med mange af test-objekterne.

Den nye fælles-europæiske test har givet adgang til at kontrollere langt flere opladere end normalt.

Desuden har man kunnet testet opladere, som kan købes i flere eller mange lande. En fordel, når flere og flere forbrugere køber deres elektronik via internet.

Efter afslutning af de mange tests skal de nationale produkt-sikkerheds-myndigheder behandle de enkelte opladere og fastlægge eventuelle tiltag over for forhandlere, importører og fabrikanter. I grelle tilfælde kan salget af laderne blive forbudt.

De 21 myndigheder, der har samarbejdet om dette projekt, vil desuden informere hinanden om tiltagene. På den måde vil man undgå, at en oplader bliver forbudt i ét marked, men fortsat kan købes frit i nabolandene….

 

 

 

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan går verden online