Disse mobiler købte vi i juli

Pas på, når I køber oplader

(Foto: Screen Post / Unsplash)

Det ser ofte fristende ude, når man ser tilbud på billige opladere og adaptere til mobilen på internet eller i fysiske butikkers vinduer.

Problemet er blevet ekstra aktuelt, efter at flere kendte smartphone mærker er holdt op med at lægge en oplader med deres nye mobiler.

Det er officielt for at skåne naturen for mere elektro-skrot, og folk som regel har gamle oplader-blokke liggende, som de kan bruge til deres nye telefon.

Mere in-officielt dropper fabrikanterne opladerne for at spare penge. Uden opladeren undgår de måske at sætte prisen op på deres nye smartphone modeller.

Når folk så skal købe en ny oplader alligevel – måske fordi den kan lade op hurtigere end den gamle – skal de betale i dyre domme for en original blok.

Så kommer fristelsen igen frem: Hvorfor betale så meget for en original reservedel, når den kan fås til en brøkdel af prisen ude på markedet?

Den danske Sikkerhedsstyrelse leverer svaret: Mange af opladerne har så dårlig kvalitet, at de ligefrem er farlige at omgås.

Flere fabrikanter er holdt op med at lægge en oplader ved deres nye smartphones. Det lokker forbrugerne til at købe en billig og uoriginal ladeblok. (Foto: Pexels / Pixabay)

Sidste år kontrollerede Sikkerhedsstyrelsen 40 USB-opladere og adaptere. Kun fjerde var helt i orden. I ni tilfælde måtte styrelsen kræve, at salget blev stoppet.

I alt var der 24 opladere, hvor salget enten blev stoppet, produktet tilbagekaldt fra forbrugerne, eller hvor fabrikant og importør skulle udbedre fejl.

”Der er alt for mange opladere med alvorlige fejl. Det drejer sig joom et produkt, som stort set alle danskere har i hjemmet. De kan være skyld i både stød og brand,” forklarer siger vicedirektør Christian Thorhauge fra Sikkerhedsstyrelsen.

Styrelsen undersøger hvert år et udvalg af de USB-opladere, der er på markedet i Danmark:

I 2019 blev der kontrolleret 37 opladere. Blandt dem var der seks produkter, som blev krævet tilbagekaldt fra forbrugerne og to produkter, hvor forhandlerne valgte frivillig tilbagekaldelse. Der var kun otte produkter helt uden fejl og mangler.

Hvis en forbruger køber en uoriginal oplader, kan det være svært at se, om den er i orden. Man kan dog få en indikation ved at kigge efter opladerblokke, der er korrekt CE-mærkede og har kontaktoplysninger på fabrikant og eventuelt importør.

– Når en fabrikant CE-mærker et produkt, skal der være dokumentation for, at produktet lever op til reglerne på området. Derudover har vores kontrol vist, at hvis mærkningen på en oplader er mangelfuld, er der to en halv gang større sandsynlighed for, at produktet heller ikke er i orden,”siger Christian Thorhauge.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er der stor forskel på kvaliteten af de (uoriginale) opladere, man kan købe på markedet. (Foto: Mahesh Patel / Pixabay)

Ud over at kontrollere mærkningen og handle hos en forhandler, man har tillid til, er der nogle enkle råd, som alle bør huske, når telefonen skal lades op:

”Man skal undgå at placere telefonen på et underlag, der kan brænde, og man skal holde øje med opladeren, når den er i brug. Så har man gjort, hvad man kunne for at undgå alvorlige skader, hvis opladeren skulle fejle,” vurderer Christian Thorhauge.

Hvis en oplader bliver for varm eller i øvrigt svigter, vil Sikkerhedsstyrelsen gerne have information om det.

– Vi kan ikke kontrollere samtlige produkter på markedet, men anmeldelser giver os mulighed for at se nærmere på produkter, der ikke lever op til kravene,” understreger vicedirektøren.

Til sidst fem gode råd til opladning af mobiltelefonen:

  • Brug en oplader, der passer til produktet. Stik og teknik skal passe sammen.
  • Hold øje med opladeren. Oplad ikke, mens du for eksempel sover.
  • Ledning og stik må ikke have synlige skader.
  • Oplad ikke på et brandbart materiale – f.eks. en sofa eller en seng.
  • Dæk ikke opladeren til, så den ikke kan komme af med varmen.
  • Opladeren må gerne blive lun, men ikke meget varm.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Disse mobiler købte vi i juli