Sådan ser en Walkman anno 2024 ud

Nordisk fiberkabel i superklassen placeret

(Foto: Markus Spiske / Unsplash)

GlobalConnect har i dag færdiggjort et 2.600 kilometer langt super-fiber-kabel, der går fra det nordlige Sverige til Berlin og passerer Danmark undervejs.

Med det nye kabel kommer GlobalConnect op på et fiber-netværk, som spreder sig over 200.000 kilometer i Nordeuropa.

Selve navnet GlobalConnect er ikke bredt kendt i Danmark, selvom en pæn del af vores datatrafik kører via den svensk-ejede virksomheds fiberkabler og datacentre.

Dette lidt særprægede skib har været en vigtig del i at lægge det nye fiberkabel på tværs af Østersøen. (Foto: GlobalConnect)

Her i landet handler GlobalConnect mestendels med tusinder af erhvervskunder. Desuden lejer andre teleselskaber sig ofte ind på GlobalConnects kabler i stedet for at lægge egne i jorden.

I Sverige og Norge er GlobalConnect til gengæld meget kendt. Ikke mindst, fordi selskabet leverer hurtige fiberkabler til over 302.000 private kunder og boliger.

Det nye fiberkabel i superklassen bliver en vigtig digital passage mellem Norden og Europa mange år frem i tiden.

Tykkere er fiberkablet ikke, der kan transportere al datatrafik i Skandinavien. (Foto: GlobalConnect)

I princippet kan kablet nemlig transportere alle de data, som hver dag bliver brugt i Skandinavien.

Undervejs i det over 500 millioner kroner dyre projekt har GlobalConnect bl.a. ryddet 200 bomber fra anden verdenskrig, anlagt fem nye undersøiske ruter og gravet grøfter i Østersøens havbund.

Det nye kabel løber fra Sverige til Danmark og fra Danmark til Tyskland. 700 kilometer er undersøisk og har Bornholm som digitalt knudepunkt mellem Norden og Europa.

Her ligger de nye super-fiberkabel over afstande på tilsammen 1.700 kilometer. (Foto: GlobalConnect)

De mange bomber stødte GlobalConnect på, da søkablet gik i land i det nordlige Tyskland. Det var i et område, som ikke ligger langt fra, hvor tyskerne udviklede raketter under anden verdenskrig.

Bomberne var kun én af mange forhindringer, som GlobalConnect har mødt i de flere år, som kabel-lægningen har taget.

Det var f.eks. kampe mod Østersøens hårde vinterstorme, brugen af en special-udviklet ubåd til nedgravning i havbunden og anskaffelse af massive bor til at kæmpe sig igennem fjeld og klipper.

Her dukker søkablet op på Bornholm, der bliver det digitale knudepunkt mellem Norden, Danmark og resten af Europa. (Foto: Global Connect)

Samtidig har GlobalConnect også gjort en indsats for kulturen. På samfulde 1.300 kilometer har man nemlig skannet undergrunden på udkig efter potentielle arkæologiske fund.

”Det nye kabel får en vigtig rolle i fremtidens digitalisering af Norden. Heroppe vil halvdelen af Europas nye datacentre blive placeret, ligesom kunstig intelligens stiller enorme krav til data-mængder og data-hastighed,” forklarer Martin Lippert. Han er topchef i GlobalConnect Group.

”Selvom Norden er langt fremme i udrulning af hurtigt internet, er vores nuværende digitale infrastruktur mellem Danmark og resten af regionen mindst 20 år gammel. De gamle kabler har et begrænset antal fibre og risikerer derfor at blive en flaskehals, når data-behovet vil mangedobles i de kommende år,” fortsætter han.

 

Det nye superkabel mellem Danmark, Sverige, Tyskland og resten af Europa skal bidrage til både EU’s og de enkelte landes ambitioner for hurtige digitale forbindelser.

Kablet giver desuden danske kommuner, regioner og staten mulighed for at fortsætte deres digitalisering.

Den kan tilbyde borgerne en bedre online service, forbedre mulighederne for at tiltrække flere virksomheder og i sidste ende give brugerne lavere priser.

Det nye superkabel består af 96 fiberpar og kan nemt håndtere de 3.052 Tbps – terabits pr. sekund – som hele Nordens dataforbrug ligger på.

Det svarer til f.eks afspilning af én milliard Netflix videoer på samme tid….

(Foto: GlobalConnect)

 

 

 

 

(Foto: Markus Spiske / Unsplash)

https://vimeo.com/896155080?share=copy

https://www.berlingske.dk/virksomheder/det-har-kostet-en-halv-milliard-kroner-nu-er-der-lys-fra-nordsverige

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan ser en Walkman anno 2024 ud