Sig Lamborghini til din gamerstol

When things matter

(Foto: CSA)

Det seneste årtis store teknologiske drøm om at skabe det kloge hjem har indtil videre haft svært ved at blive en realitet.

Ideen var ellers fascinerende, når alle apparater og funktioner i husholdningen kunne forbindes (trådløst) med hinanden og f.eks. blive fjernstyret via en app på mobiltelefonen.

Alle de store fabrikanter og et hav af mindre købte ideen og udviklede produkter til formålet. Lige fra smarte elpærer, over alarmer, stikkontakter og termostater til dørlåse, hvidevarer, tv og stemme-styrede højttalere.

Udvalget til det smarte hjem og Tingenes Internet (IoT) er i dag enormt, men med ét stort problem. De forskellige systemer fra f.eks. Apple, Google, Philips, Samsung, Xiaomi, Lidl eller IKEA fungerer ikke sammen.

Med lanceringen af Matter er drømmen om det smarte hjem, der fungerer uden grænser, tættere på end nogensinde før. (Illustration: Zilogic)

Ligesom i de tidlige dage for mikrodatamaten i 1980’erne har hver fabrikant sit eget system, der ikke er kompatibel med andre.

Når man købte sig ind i ét, var man bundet til at blive dér. Kun Tingene fra denne fabrikant og hans støtter virkede. Ellers måtte man bruge en formue på at skifte til et andet og skrotte alt det gamle.

Situationen kan godt mindre om kapløbet mellem Apple og Windows eller Apple og Google. Blot er der her kun to forskellige verdener, der har svært ved at snakke sammen. I de smarte hjem er det nærmest en kakofoni af standarder og sprog, som ikke er indbyrdes kompatible.

I torsdags blev det første seriøse forsøg på at bryde disse grænser en realitet. Efter flere års tilløb og udvikling blev “matter” lanceret officielt.

Matter er en slags software-bro, der lægger sig oven på de forskellige styresystemer og forbinder dem med hinanden.

Philips er den første af de store medlemmer af CSA, der er ude med en officiel melding om Matter. Næsten alle de populære Signify Hue pærer og lamper vil kunne køre med Matter fra første kvartal næste år. (Foto: Signify)

Med matter skal f.eks. en iPhone kunne styre en højttaler fra Google og Amazon. Eller en Hue lampe fra Philips kunne indgå i samme Wi-Fi kredsløb som en vaskemaskine og et køleskab fra Samsung og LG.

Matter er flagskibet fra Connectivity Standards Alliance (CSA). Her har en gruppe teknologi-fabrikanter forpligtet sig til at bruge en matter protokol i deres fremtidige produkter til det smarte hjem og tingenes internet.

Heldigvis har CSA fra begyndelsen haft støtte fra vigtige spillere som Apple, Google, IKEA, Philips og Samsung. Det lovede godt for et positivt resultat.

Det er så kommet nu officielt.

Ud fra de første informationer, som CSA og en række alliance-medlemmer har udsendt til pressen, kunne det faktisk se ud, som om matter kan blive redningen for Tingenes Internet og det smarte hjem.

Samsungs helt nye Bespoke serie af vaskemaskiner, ovne og tørretumblere kører med SmartThings og vil derfor blive Matter kompatible. (Foto: Samsung)

Matter teknologien ser robust og vellavet ud. Værktøjerne og måden, man kan forbinde produkter fra forskellige fabrikanter, ser klare og bruger-venlige ud.

Spørgsmålet er så, om matter holder politisk. Flere skeptiske branche-kendere mener, at penge stadig kan være vigtigere end enighed. At deles med konkurrenterne om et potentielt kæmpemarked som det smarte hjem gør ondt hos tech-giganternes finansfolk.

På den anden side kan matter skeptikere i det mindste skele til ét andet eksempel, hvor det er lykkes hele industrier at indføre én fælles standard.

Så skal de kigge på musikbranchen, hvor de store spillere i 1980’erne blev enige om den fælles MIDI-standard for overførsel af lydsignaler mellem instrumenter, computere, forstærkere, højttalere og studie-udstyr.

MIDI – Musical Instrument Digital Interface – bliver stadig anvendt overalt mere end 40 år senere.

Amazon gør sine Alexa produkter Matter-kompatible. (Foto: Sebastian Scholz / Unsplash)

Om matter er lige så langtids-holdbar, kan kun tiden vise. Start-opstillingen ser i hvert fald lovende ud:

Apple støtter matter fra iOS 16. Samsungs SmartThings er matter-certificeret. Det samme er de populære elpærer og lamper fra Philips Signify Hue. Desuden er Google på vej med matter til sine Nest produkter.

Den første af de store fabrikanter til det smarte hjem – Philips Hue – er hurtigt ude med forklaring på, hvad vi vil få at se i de kommende måneder og år:

Alle Philips Hue produkter er nu matter-godkendte. Via en software-opdatering til Philips Hue Bridge er næsten alle eksisterende og nye Hue ting matter-kompatible.

De eneste undtagelser er Philips Hue Play HDMI Synx boksen og Hue Tap Dial kontakten. De vil dog formentlig blive opdateret.

Også Googles mange Nest produkter til det smarte hjem bliver nu Matter-kompatible. (Foto: Sayan Majhi / Unsplash)

Matter software vil blive en del af de normale opdateringer til Philips Hue Bridge. Derfor vil Hue produkterne reelt set først være praktisk kompatible i første kvartal af 2023.

Alle de personlige indstillinger, som man har foretaget i Philips Hue app’en, vil fungere fortsat og med nye matter produkter.

Det gælder også Hue’s nuværende kompatibilitet via app’en med Google og Amazon. Den virker videre og vil automatisk blive opdateret med matter.

Hvis man vil have udstyr til Apple HomeKit integreret, vil det dog kræve, at hele ens system bliver genstartet via matter….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sig Lamborghini til din gamerstol