Sjælden computer fundet på London loft

MitID bliver lettere fra i dag

(Foto: Digitaliseringsstyrelsen)

Selvom MitID blev opreklameret som den bedste og mest moderne kommunikation i verden mellem borger og den offentlige sektor, da afløseren for NemID blev lanceret for tre år siden, har virkeligheden desværre været en helt anden.

Ligesom de fleste andre nye it-systemer, som staten indfører, var MitID fuld af fejl og blev forsinket i flere omgange. Tænk blot på situationen hos Skat eller det skandaløse system til ejendoms-vurdering.

MitID er bl.a. blevet kritiseret for dårlig brugervenlighed og alt for besværlig installation:

Mange tusinde borgere har måttet stille sig i kø hos den lokale Kommuneservice, fordi de ikke kunne få placeret MitID på deres mobil. Og slet ikke, hvis man ville flytte app’en fra telefon til telefon.

Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig for MitID lover nu bod og bedring.

I dag udkommer nemlig en ny opdatering, som først og fremmest skal gøre det nemmere at aktivere MitID app’en.

Ved samme lejlighed lægger styrelsen også en række andre forbedringer i både app’en og på MitID.dk.

Det vigtigste fremskridt skal man mærke, når man har fået en ny smartphone, eller når man vil have MitID app’en som backup på en ekstra telefon eller en tablet.

Fremover slipper man nemlig for bøvlet med aktiveringskoder og skanning af pas. Nu kan MitID brugere nemt kopiere og aktivere en ny MitID app mellem to enheder. Man skal blot skanne en QR-kode.

Digitaliseringsstyrelsen har omsider lyttet til kritikken og har gjort MitID nemmere at betjene. (Foto: Digitaliseringsstyrelsen)

Hidtil har brugerne ellers skullet aktivere en ny MitID appe, skanne deres pas og/eller anvende en aktiverings-kode, som de modtog i app’en eller via selvbetjenings-løsningen på MitID.dk.

Fra i dag kan man nøjes med at skanne en QR-kode, der vises i MitID brugerens eksisterende app. Den kan man bruge til at kopiere MitID app’en over på en ny telefon, tablet osv.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen er denne nye kopierings-metode ikke kun nemmere. Den er også mere sikker, fordi skanningen af QR-koden kræver, at begge enheder befinder sig fysisk det samme sted.t

Den nye metode indføres også for at reducere risikoen for svindel, hvor en MitID bruger lokkes af en kriminel til at udlevere sin aktiveringskode.

Den ville den kriminelle nemlig kunne bruge til at oprette en ny MitID app og via den få fuld kontrol over slutbrugerens MitIS og adgang til f.eks. bankkonti.

Opdateringen fra MitID indeholder tilmed en række andre forbedringer af brugervenligheden i MitID app’en. Det gælder bl.a. en mere synlig bruger-menu samt mere letforståelige beskrivelser og forklaringer

Fremover vil man også mærke en lille vibration på mobilen, når man har skannet en QR-kode med succes med MitID app’en.

Det vil især være en god ting for svagtseende, som kan have svært ved at vurdere, om de har fået skannet QR-koden korrekt.

Derudover er første del af MitID app’en nu oversat til grønlandsk, ligesom app-brugerne nu kan vælge mellem sprogene dansk, engelsk og grønlandsk.

Endelig er MitID.dk og selvbetjeningen på hjemmesiden blevet forbedret med flere informationer om MitID app’en, kodeviser, kodelæser eller chip.

Her kan man bl.a. fremover se, hvornår de forskellige elementer er blevet aktiveret og, hvornår de senest har været anvendt.

Denne detalje kan være særlig praktisk, hvis man som bruger har mistanke om, at ens MitID har været misbrugt af uvedkommende.

Til sidst skal nævnes, at sprog-indstillingerne på MitID bliver nemmere at huske. Desuden husker MitID.dk nu, hvilket sprog man anvendte ved sidste besøg….

Sådan aktiverer du MitID fremover

  • Enten gør du det via den nye funktion ”Kopier MitID app”, hvor du kan bruge en eksisterede MitID app til at aktivere en ny.
  • Eller ved som hidtil at skanne pas og ansigt i MitID app’en
  • Eller ved fysisk fremmøde hos din kommunes Borgerservice.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sjælden computer fundet på London loft