Samsung gør mobilen rigtig klog

Derfor kan mobiler ikke lide vinter

(Foto: Zaq Ong / Unsplash)

Nybagte elbil-ejere vil hurtigt opdage, at deres fine køretøjer ikke kan køre så langt, som reklamerne lovede.

Og slet ikke ved vinterlige temperaturer under frysepunktet, som vi har oplevetr de senere dage.

Alle apparater med f.eks. Li-ion batteri har det samme problem. Også smartphones, men dem har de fleste jo liggende enten indendørs eller gemt i en lun frakkelomme.

Men hvorfor er det mon sådan. Problemet mellem batteri og temperatur, som man oven i købet kan forværre ved forkert behandling.

Vi behøver ikke at grave dybt for at finde forklaringen. Den ligger i de kemiske processer, der foregår i Li-ion batterier.

De kan kun lagre energi optimalt ved bestemte temperaturer. Apple og Samsung siger mellem 0 og 35 grader Celsius. Over og under vil der være tab.

I værste tilfælde kan smartphones slukke sig selv, når de har det for koldt eller for varmt. Det er en ren sikkerheds-foranstaltning.

Rent kemisk har Li-ion batterier meget lille indre modstand. Det er fint under normale temperaturer, men bliver til en ulempe ved frost.

Det ser smart ud, men laptoppens batteri holder ikke længe i frostvejr. (Csaba Balazs / Unsplash)

Til dagligt betyder det, at batteriet ikke så hurtigt bliver varmt. Det sparer på sliddet.

Hvis man derimod bruger sin mobil udendørs i frost, har det svært ved at varme sig selv op. Derfor foregår de kemiske processer langsommere.

Står man f.eks. med sin fine smartphone ved minus 37 grader, vil dens ellers fuldt opladede batteri være tømt på fem minutter!

Problemet med nedkøling er dog større på mobiler, laptops og tablets end på elbiler:

De taber også rækkevidde i frost, men når bilen kører, genererer motoren ny strøm. På den måde kan elbilens batteri varme sig selv op.

Med andre ord bør man holde sin mobil og andre elektroniske gadges på batteri så lunt placeret som muligt.

Telefonen kan man f.eks. lægge så tæt på sin krop som muligt. En inderlomme er bedre end en rygsæk eller en håndtaske.

Skal mobilen bruges udendørs i frostvejr, bør man gøre sine opkald og andre opgaver på skærmen så korte som muligt, så telefonen hurtigt kan komme ind i varmen igen.

Elbiler klarer sig bedre om vinteren end mobiler og laptops, fordi bilernes batteri bliver varmet op af motoren under kørsel. (Foto: Yannik Zimmermann / Unsplash)

Selvfølgelig hjælper det at lægge sin mobil i en ”smartphone-sok” eller sin laptop i et cover af isolerende neopren. Det ser bare ikke altid så elegant ud.

Til gengæld skal man passe meget på ikke at lade sine batteri-drevne favoritter ligge i en bil i frostvejr. Eller naturligvis heller ikke vild hede.

Apple lover, at iPhones og MacBooks fungerer mellem minus 20 og plus 45 grader Celsius. Det gælder dog mest, når apparaterne er slukket.

Inden man begynder at bruge apparaterne efter både kulde og ekstrem hede, skal man sørge for at bringe dem i drifts-temperatur.

Det gælder bestemt også batterierne, der først må lades op, når de har stue-temperatur. Er kabel og batteri meget koldt, kan de faktisk blive ødelagt, hvis man ikke passer på.

Et godt trick i den sammenhæng er at benytte en separat powerbank. Den varmer sig hurtigere op, men bør alligevel ikke sluttes til mobilen, før begge har stue-temperatur.

Til sidst skal lige nævnes, at batteriet ikke er det eneste i smartphones, tablets og laptops, der ikke kan lide frost.

Sensorer og gyroskoper reagerer langsommere og kan blive mere upræcise ved lave temperaturer.

Bruger man LCD-display, kan deres krystaller blive sløvere og i værste fald helt holde op med at bevæge sig.

Men ud over disse genvordigheder kan snevejr da både være smukt og sjovt at færdes i. Blot ikke med en mobiltelefon fremme overalt….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samsung gør mobilen rigtig klog