Rolex får sin egen smartphone

Kikkert genkender fugle og dyr

(Foto: Swarowski Optik)

Når de fleste hører ordet Swarowski nævnt, tænker de nok på bling-bling og krystaller, der pynter ure, vaser, lamper eller smykker på en kvindekrop.

Den østrigske koncern har dog også et andet forretningsben: Swarowski bygger optiske hjælpemidler som f.eks. kikkerter og lupper.

Det seneste nye på den front benytter naturligvis kunstig intelligens (AI).

(Foto: Swarowski Optik)

Den nye Swarowski AX Vision kikkert kan således genkende og identificere tusinder af fugle og andre dyr, mens man panorerer hen over landskabet eller himlen.

Det har taget fem år at udvikle den nye 10×32 kikkert, der kan blande høj-præcisions analog optik med en digital neural processor med kunstig intelligens.

Look og betjening har Swarowski lagt i hænderne på australske designer Marc Newson, som bl.a. har arbejdet for Apple i fem år og står bag flere berømte møbler.

(Foto: Swarowski Optik)

I dag er Newson tilknyttet bureauet LoveFrom sammen med Apples mange-årige chefdesigner Jony Ive.

Den nye Swarowski kikkert kan ikke kun identificere fugle og dyr, som markeres op en navnelinie nederst i billedet.

Kikkerten indeholder også et digitalt kamera med 13 megapixel billedsensor, som kan tage fotos af de motiver, man ser igennem optikken. Billed-opløsningen er 4.208 gange 3.129 punkter.

Kikkert-billeder sendes trådløst videre til en app på mobiltelefonen. (Foto: Swarowski Optik)

I praksis skal AX Vision brugeren blot fokusere manuelt på sit motiv. Det sker ved hjælp af en drejeknap øverst på kikkerten. Derefter vælges målet med knapper til højre.

Swarowski kikkerten slår så automatisk op via en tilknyttet smartphone i enten Merlin Bird eller Mammal ID databaserne på internet.

Efter et øjeblik vil AX Vision i de fleste tilfælde have identificeret motivet, der så vises som foto, silhuet eller tegning med tekst i displayet.

(Foto: Swarowski Optik)

De to databaser i ”skyen” indeholder data på over 9.000 fugle og dyr, så sandsynligheden er stor for, at man lynhurtigt kan få genkendt, hvad man ser igennem den nye kikkert.

Som nævnt kan kikkert-ejeren aktivere det integrerede digitale kamera med et enkelt tryk på en knap.

Man behøver altså ikke hive et separat fotoapparat eller mobil frem for at tage et billede med zoom.

 

Alternativt kan man også markere fund-stedet med GPS-koordinationer og kompas. I den forbindelse kan sted og motiv, så kikkerten kan guide andre brugere frem til samme position.

Den nye AX Vision kikkert arbejder sammen med Swarowskis OutDoor app via Bluetooth. PÅ den måde kan informationer, fotos og video nemt deles med kolleger eller venner.

Swarowski oplyser, at man har gjort app’en åben, så andre kan forbedre den med nye digitale features og funktioner.

Apple-designeren Marc Newson har også tegnet den nye digitale kikkert. (Foto: Swarowski Optik)

Rent teknisk består den nye kikkert af 390 individuelle dele inklusive Swarowski egen 10×32 optik med 10 gange forstørrelse af motivet.

Kikkerten vejer 1.100 gram. Det indbyggede batteri kan køre i 15 timer på en opladning via USB-C.

AX Vision kikkerten har premiere under CES Show 2024 udstillingen i Las Vegas i disse dage.

På markedet kommer den banebrydende nyhed den 1. februar. Det bliver med en heftig pris på 4.799 dollars eller godt 33.000 danske kroner….

Skarpe billeder fra kikkerten vises på mobilens skærm. (Foto: Swarowski Optik)

 

(Animation: Swarowski Optik)

 

(Foto: Swarowski Optik)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rolex får sin egen smartphone