Mobilen genkender dig på din håndflade

Snart skal du tale indisk til din iPhone

(Foto: @mingchikuo / Gizchina)

Det er næppe nogen overraskelse, at USA og Kina har et anstrengt forhold.

Den slags dårlige vibes smitter hurtigt over til de to landes virksomheder, hvor især mange amerikanske har været stærkt afhængige af Kina.

Det gælder bestemt også Apple, der får fremstillet langt de fleste af sine hardware-produkter på fabrikker i Kina.

Samtidig er Kina Apples næst-største salgsmarked i verden. Kun overgået af USA. Det har naturligvis sat chef-etagen hos Apple i noget af en kattepine:

Dels ønsker Apple ikke at blive for afhængig af et land, som USA har et stadig dårligere forhold til.

Dels ønsker Apple ikke at miste salget i et kæmpestort marked som det kinesiske, hvor iPhones i lange perioder har været mere populære og eftertragtede end selv de kinesiske mobilmærker, der sælges til langt billigere priser.

Næste gang, du køber en ny iPhone, skal du måske tale indisk til den i stedet for kinesisk. (Foto: Apple)

Apples beslutning har været at flytte mindst en fjerdedel af sin iPhone produktion bort fra Kina. Den ender nu i Indien, hvor ny-opførte fabrikker skal bygge 50 millioner telefoner om seneste to år.

Den ændring skyldes dog ikke kun politiske problemer. Apple har naturligvis også sine kommercielle briller på:

Indien har overhalet Kina som verdens mest befolknings-rige land, hvor iPhones kun har en forsvindende lille markeds-andel på fire-fem procent.

Ved at åbne egne fabrikker i Indien slipper Apple for at betale den indiske import-told og kan derfor sælge iPhones til mere konkurrence-dygtige priser.

Det er præcist, hvad store kinesiske mærker som Xiaomi og OnePlus har gjort. De er i dag blandt de mest solgte smartphones i Indien.

Apples indtog i Indien har også mødt modstand. F.eks. protesterede indiske fagforeninger kraftigt mod Apples indførelse af 12 timer lange skiftehold på de nye fabrikker.

I løbet af to-tre år vil hver fjerde nye iPhone være bygget i Indien. (Foto: Apple)

Modstanden er dog svækket, således at langt flere nye iPhone 15 enheder end nogen anden Apple model er samlet i Indien i år.

Inderne kunne desuden købe de nye iPhone 15 telefoner fra samme dato som f.eks. USA og Vesteuropa. Sådan har det ikke været tidligere.

Ifølge den store amerikanske avis ”Wall Street Journal” kan Apples stærke offensiv i Indien kun lade sig gøre, fordi Foxconn åbner en ny og stor fabrik i den sydlige indiske delstat Karnaka.

Taiwanesiske Foxconn er Apples største under-leverandør i verden og ejer bl.a. de enorme fabrikker i Kina, der i dag fremstiller iPhones, iPads, MacBooks, AirPods, Apple Watches osv.

Den nye Foxconn fabrik i Indien skal efter planen åbne i april 2024. Den skal producere mindst 20 millioner iPhones om året.

Yderligere en mega-fabrik fra Foxconn er under planlægning i samme indiske region. Den vil kunne mere end fordoble fremstillingen af Apple gadges i Indien om to til tre år….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mobilen genkender dig på din håndflade