Musikken spiller lodret

Din næste iPhone taler indisk

(Foto: Malte Helmhold / Unsplash)

Corona pandemien og de medfølgende restriktioner gjorde det klart for mange tech-virksomheder, at de ikke længere kunne holde deres fabrikker i et enkelt land – og slet ikke i Kina.

Apple var et af de firmaer, som blev hårdest ramt af kinesernes konsekvente nedlukning af fabrikker og hele storbyer, hvis der var mistanke om et nyt lokalt Corona udbrud.

Flere iPhone modeller blev derfor mangelvare i ugerne op til jul, og nogle af dem er knap nået frem til deres købere på nuværende tidspunkt.

Oveni kommer så et stigende pres fra politisk hold om ikke at blive for afhængig af Kina. Hvis kineserne skulle finde på at overfalde Taiwan, ville man hurtigt stå med et nyt problem a la Ukraine og Rusland.

Apple er derfor i fuld gang med at flytte sin iPhone produktion til andre lande i Asien. Først og fremmest til Indien.

Senest i 2025 skal 25 procent af alle iPhones komme fra Indien. I 2027 vil det være halvdelen. Indtil for et par år siden var det ikke en eneste.

I praksis har Apple kun flyttet en lille del af sin iPhone 14 produktion til Indien. Helt anderledes vil det se ud med den nye iPhone 15, der kommer til september. Den vil blive bygget i både Indien og Kina.

Apple-chef Tim Cooks svendestykke har været at opbygge et finmasket netværk af fabrikker og underleverandører i Kina, der (normalt) sørger for at levere iPhones i store antal. Corona-krisen og politisk krise mellem Beijing og Washington får nu Cook til at forsøge samme metode i Indien. (Foto: Gizchina / Weibo)

Fordelene er flere for Apple ved at flytte til Indien:

Først og fremmest naturligvis det politiske, fordi inderne ikke truer med krig mod en USA-allieret nation som Taiwan.

Dernæst vil Indien i løbet af 2023 overhale Kina som verdens mest folkerige land. Mens befolknings-tallet falder i Kina, stiger det fortsat i Indien.

For det tredje har Apple kun en lille markedsandel i Indien, mens iPhone er den mest solgte smartphone i Kina – og USA og Danmark.

Forklaringen er, at inderne har lagt told på al den elektronik, som ikke produceres i Indien. Det gør iPhones endnu dyrere, end de er i forvejen.

Til gengæld er kinesiske mobilmærker som Xiaomi eller OnePlus blandt de største på det indiske marked, fordi de bygges på fabrikker i Indien.

Ideen med at outsource hele sin produktion til lavt-løns-landet Kina tilskrives i høj grad Apples topchef Tim Cook.

Før han overtog roret efter den afdøde Apple-grundlægger Steve Jobs i 2011, var Tim Cook Apples finans-direktør. En mand med blik på selv den mindste detalje og hver en øre, der kunne spares.

Senest i 2027 skal halvdelen af alle iPhones bygges i Indien. En af de første nye modeller, der taler indisk i stedet for kinesisk, bliver iPhone 15. Her ses Pro Max udgaven af iPhone 15, som bl.a. får en teleskop-zoom, som man kender det fra spejrefleks-kameraer. (Foto: Weibo)

Han havde allerede dengang et stærkt fokus på at opbygge verdens måske mest effektive produktions- og leverandør-kæde. Dét, hvad man med et moderne ord kalder ”Supply Chain Management.”

Apples gigantiske succes, der har gjort virksomheden til verdens mest værdifulde, skyldes nemlig ikke kun visionære produkter som iPhone eller Airpods.

Mindst lige så vigtig var, at Apple altid kunne levere produkterne – og at de kunne bygges så billigt, at Apple fik en meget større avance på hver enhed end alle konkurrenterne.

Igennem flere år var det faktisk sådan, at Apple tjente flere penge på sine telefoner end alle Android-rivaler tilsammen.

Mens de kæmpede om at få bane en minimal avance på en smartphone, svømmede Apple i overskuds-dollars.

Den situation har ændret sig totalt i de senere år og er blevet forstærket mangefold under Corona krisen.

Kina er blevet dyrere at producere i. Landets restriktive Corona politik slog hul i Apples forsyningskæde. Og Beijings dårlige forhold til Washington truer med at smadre hele Apples produktions-strategi.

I første omgang flyttede Apple produktionen af sine teknisk mindre avancerede AirPods hovedtelefoner fra Kina til Vietnam. Det næste og meget større skridt følger nu med at flytte iPhone fabrikationen til Indien.

Verdens største fabrikant af iPhones – taiwanesiske Foxconn – har åbnet sine første adresser i Indien og Vietnam. Inden længe følger også en fabrik i USA. (Foto: Foxconn / Weibo)

Det er bestemt ikke nogen nem opgave, for den består af meget andet end at bygge en ny fabrik og ansætte og uddanne personale til at samle de populære smartphones.

Apple skal nemlig også genopbygge et finmasket netværk af under-leverandører og fabrikker, der leverer de enkelte stumper til en telefon, der så samles på en central fabrik.

Hos Apple ejes den normalt af den taiwanesiske Foxconn koncern, som er verdens største producent af elektronik-apparater – som regel med andre firmaers navn påtrykt.

Apples smarte forretnings-trick er at tvinge sine underleverandører til at flytte med til udlandet Foxconn har således bygget fabrikker i både Indien og Vietnam. Det næste bliver en fabrik i USA, hvor de dyreste og mest avancerede Apple produkter skal samles.

Men lad det lige være sagt til sidst: Apple er fortsat dybt afhængig af Kina, selvom den næste nye iPhone, vi køber, måske taler indisk.

Målt i styktal bliver 95 procent af alle Apples produkter fortsat samlet i Kina. Desuden har Kina udviklet sig til at være Apples største marked i verden. Næsten en femtedel af Apples omsætning kommer i dag fra Kina – mere end fra USA.

Den situation kan let være et kildent problem. Nemlig hvis regimet i Beijing ser sig sur på Apple, fordi den mister hundrede-tusinder af arbejdpladser, når fabrikationen af iPhones og co. bliver flyttet udenlands.

Kina har tidligere vist, hvordan man kan smadre en forretning for selv det dygtigste firma. Den bedste metode er at lægge ekstra afgifter og skat på produkterne. Derefter kører man en propaganda mod mærket, så kineserne hurtigt mister interessen for det….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Musikken spiller lodret