OnePlus 12 får super-lysstærkt display

Danmark er bedste land til fjernarbejde

(Foto: Nathan Dumlao / Unsplash

Under Corona pandemien blev hjemme-kontor og fjern-arbejde et udbredt fænomen, hvor titusinder af danskere gik ud og købte nye laptops, tablets, større skærme og hurtigere internet-forbindelser.

I tiden efter Corona ser situationen noget mere broget ud.

Analytikere og fremtids-forskeres spådom om, at pandemien ville forandre strukturen i det danske arbejdsmarked fuldstændigt, holdt ikke stik.

Langt de fleste lønmodtagere er for længst vendt fysisk tilbage til deres gamle skrivebord, og mange arbejdsgivere verden over kræver ligefrem, at medarbejderne skal droppe hjemmekontoret.

(Infografik: Statista.com)

 

En af de mest rabiate er verdens rigeste mand – Elon Musk. Han ejer bl.a. elbil-giganten Tesla, raket-fabrikanten SpaceX og det sociale medie X, der tidligere hed Twitter.

Han erklærer bramfrit, at fjern-arbejde er moralsk forkert. Det er realitets-fremmed og udnytter de kolleger, som ikke kan arbejde hjemme.

Musk tilføjer, at han ofte har overnattet på sit kontor eller på fabrikken. Hvorfor – fordi det var vigtigt.

Den brandtale, som Musk holdt i forbindelse med aflæggelsen af det seneste kvartals-regnskab for Tesla, lytter danske ledere og lønmodtagere næppe til. Og slet ikke, når de får at vide, at de bor i verdens bedste land til hjemme- og fjern-arbejde.

Danmark er det bedste land i verden at være fjern-arbejder i. (Foto: Austin Distel / Unsplash)

Det viser en ny analyse fra cyber-sikkerheds-firmaet Nordlayer, der har målt arbejds-forholdene i 108 lande verden over.

Selvom Danmark er et af de dyreste lande at leve i, og internet abonnementer ikke ligefrem er billige i gennemsnit, placerer vores lille land sig aller-øverst.

Det skyldes danske topkarakterer i  områder som cybersikkerhed, digital og fysisk infrastruktur, økonomisk stabilitet og social sikkerhed.

De kriterier er ikke kun vigtige for danske lønmodtagere, freelancere og selvstændige, men også for udlændinge der overvejer at flytte til et andet land for at bo og arbejde. De såkaldte digitale nomader.

Elon Musk er en af de top-erhvervsfolk, som er mest imod fjern- og hjemme-arbejde. (Foto: Trevor Cokley / Wikimedia)

NordLayer har samlet sine vurderinger af fjernarbejde i den nye rapport ”Global Remote Work Index 2023” – GRWI.

Den konkluderer, at vest-europæiske lande er verdens bedste at være fjern-arbejder i. De sidder nemlig samtlige pladser på Top-10 listen hos NordLayer.

Lige efter Danmark følger Holland og Tyskland. Sidstnævnte roses især for sin forbedrede lovgivning omkring cyber-sikkerhed og beskyttelse af internet-brugere.

Portugal på sjettepladsen er det eneste europæiske land, som skiller sig ud. Det er både billigt at leve I – nummer 56 på ranglisten – og tilbyder gode internet-forbindelser til lave priser. Alt i alt giver Portugal derfor “best value for money”, når man er fjernarbejder.

Flere lande i Asien scorer højt, når det gælder deres digitale og fysiske infrastruktur. Det gælder især Singapore, Sydkorea og de Forenede Arabiske Emirater, mens Japan og Sydkorea tilbyder god social sikkerhed.

Danmark har en af klodens bedste digitale infrastrukturer med hurtigt internet og 5G mobilnet. Desværre er internet abonnementer ret dyre. (Foto: Getty Images / Unsplash+)

Sådan blev landene bedømt
Under begrebet ”cybersikkerhed” samler NordLayer elementer som digital infrastruktur, lovgivning og beredskab mod online trusler og angreb.

Under ”digital og fysisk infrastruktur» udvider analytikerne med internet-kvalitet og -pris, digital forvaltning og landets generelle struktur-

”Økonomisk sikkerhed” omfatter så turisme-appeal, befolkningens engelsk-kundskaber, leve-omkostninger og sundhedsvæsen.

Endelig bedømmer analytikerne under punktet ”Social sikkerhed” de enkelte landes inklusion, personlige rettigheder og personlig sikkerhed.

NordLayer benyttede data fra 108 lande, som var indsamlet i første halvdel af 2023.

Når man bruger sin laptop eller mobil på rejser og i offentligt tilgængelige Wi-Fi netværk i f.eks. lufthavne og på banegårde, er det en god idé at oprette et Virtual Private Network (VPN) for at sikre sin data-overførsel. (Foto: Bruce Mars / Unsplash)

Derfor er Danmark nummer ér i verden
At Danmark placerer sig som verdens bedste lande til fjern- og hjemme-arbejde, betyder ikke, at vores land er røget til tops på alle punkter. Faktisk ligger vi ikke nummer ét i nogen under-kategori.

Vores fornemme førsteplads skyldes primært, at vi ligger nummer fire i verden, når det gælder digital og fysisk infrastruktur.

Samtidig gør vores sociale sikkerhed (placering seks), digitale forvaltning (nummer fem), store sociale rummelighed (nummer seks), internet-kvalitet (placering syv),, e-infrastruktur (nummer fem) og vores gode sundhedsvæsen (nummer tre) Danmark til en fremragende destination til fjern-arbejde.

Til gengæld rutsjer Danmark helt ned på en global 94. plads, når man kigger på de høje leveomkostninger. Internet-forbindelser er heller ikke billige. De placerer os nede som nummer 42 i verden.r

Desuden trænger cyber-sikkerheden stadig til forbedring. På dette vigtige område rangerer Danmark kun som nummer 13.

Blandt andet mangler danskerne en decideret lov om cybersikkerhed, som flere andre lande har indført i de seneste par år.

Hvis hele ens arbejde foregår fra en laptop, kan man i princippet leve som digital nomade overalt i verden, hvor der er et godt mobilnet eller en hurtig internet forbindelse. (Foto: Allstars21 / Pixabay)

Danmark fører an i Norden
Sammenlignet med de øvrige skandinaviske lande ligger Danmark fortsat forrest med hensyn til generel kvalitet af fjernarbejde.

Vores nærmeste konkurrent i denne del af verden er Sverige på en global femteplads. Svenskerne har således klodens bedste sundheds-system, vurderer NordLayer.

Finland (12), Island (14) og Norge (21) halter noget efter, hvilket overvejende skyldes høje leve-omkostninger og middelmådig fysisk infrastruktur. Det er næppe overraskende, når man kigger på de tre landes geografi.

Alle nordiske lande er med i den globale Top-50, når man vurderer ud fra cybersikkerhed. Her ligger Danmark som verdens 14. bedste.

Næppe overraskende placerer de rige nordiske lande sig alle i Top-20 med hensyn til digital infrastruktur og social sikkerhed.

Danmark er bedst i Skandinavien med infrastruktur – nummer fire globalt set – mens vi med en syvendeplads i social sikkerhed ligger dårligere end Norge (4), Island (5) og Finland (6).

Når man måler økonomisk sikkerhed, hvor Danmark er 16. bedst i verden, ligger vi midt iblandt vores nordiske nabolande.

Når man er fjernarbejder, er det mere vigtigt end nogensinde, at man beskytter sig bag gode passwords og sikre internet-forbindelser. (Foto: Getty Images / Unsplash+)

Er fjern- og hjemme-arbejde fremtiden?
NordLayers topchef Donatas Tamelis mener, at fjern-arbejde er kommet for at blive og har en stor fremtid.

Også, selvom flere af de store teknologi-virksomheder er begyndt at trække deres folk tilbage til kontoret eller har introduceret en hybrid arbejdsmodel med nogle dage om ugen i firmaet og andre på hjemmekontoret.

I den forbindelse har Tamelis en række gode råd:

  • Brug altid et virtuelt privat netværk (VPN). Det krypterer internet forbindelser og hjælper med at beskytte personlige oplysninger mod nysgerrige øjne. VPN er især godt, når man benytter offentlige Wi-Fi-netværk.
  • Sørg for, at alle dine enheder – smartphones, tablets, laptops og stationære pc’er har de seneste software-opdateringer installeret. Opdateringerne indeholder ofte sikkerheds-rettelser, der kan hjælpe med at beskytte mod kendte sårbarheder.
  • Vær varsom med offentlige netværk og undgå at etablere adgang til følsomme oplysninger i f.eks. netbank og firma-server. Indtast ikke brugernavne og adgangskoder på offentlige Wi-Fi netværk, medmindre du bruger en VPN. Hackere kan nemt opsnappe data på usikre netværk. i
  • Benyt to-faktor-godkendelser til dine e-mail konti, profiler i sociale medier og til andre online-tjenester, hvor det er muligt. Det er især vigtigt på rejser.
  • Brug stærke kodeord og udskift dem jævnligt. Undgå at benytte samme password flere eller mange steder på internet. Overvej at bruge en password-manager-app som f.eks. NordPass….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OnePlus 12 får super-lysstærkt display