Tyskerne vil kombinere elbiler og hustage

Vi har sølvbryllup med Google i dag

(Foto: Kai Wenzel / Unsplash)

(Opdateret) Det er lidt svært at forestille sig – altså et liv uden Google.

Alle bruger den amerikanske software til at søge på internet. Og søge gør man heller ikke længere. Man googler da.

I dag den 4. september er det præcist 25 år siden, at Google blev grundlagt.

Det skete i kollegie-værelserne hos to PhD studerende i computer-videnskab på det ansete Stanfor University lige nord for Silicon Valley i Californien. De hedder Larry Page og Sergey Brin.

Sådan så Larry Page og Sergey Brin ud i 2003. Fem år efter grundlæggelse af Google. (Foto: Ehud Kenan / Wikimedia)

I mellemtiden er Google blevet et mega-foretagende. Alphabet hedder moderselskabet nu om dage, der har en børsværdi på 1,7 billion dollars.

Dermed er Alphabet en af verdens rigeste virksomheder og grundlæggerne Larry Page og Sergey mange-milliardærer i dollars. De to ejer fortsat 56 procent af de stemme-berettigede a-aktierne.

Bevares – Google har da konkurrenter. Microsoft først og fremmest med Bing. Men 92 procent af os bruger altså Google til at søge på nettet. Det kan man da kalde en dominans.

Google er også meget mere end søgemaskinen.

Googles estimerede andel af den globale omsætning i søgemaskine reklamer i 2022. (Infografik: Statista Market Insights)

Google er f.eks. også Android styresystemet, g-mail, Google Docs tekstbehandling, Google Meet, Google Maps, YouTube, Chrome browseren, Bard kunstig intelligens, Chromebooks, Google Pixel telefoner, trådløse højttalere, tablets, smartwatches og meget mere mere.

For 25 år siden debuterede Google i et marked, hvor internet og World Wide Web først så småt var ved at blive folkeeje. Dengang var markedet præget af søgemaskiner som f.eks. Yahoo, Digitals Alta Vista, America OnLine eller herhjemme i Danmark af vores lokale Yahoo kopi Jubii.

De fungerede mest som store opslagsværker, adressebøger eller online kataloger. Google gik imidlertid en anden vej og udviklede en algoritme, der kunne søge, finde og sortere resultater på.

Googles algoritme er fortsat lynhurtig, og nu om dage håndterer Google over 100.000 søgninger i sekundet.

Her er et billede af Googles afdelings-kontor i New York. Bygningen rummer Googles største reklame-afdeling. (Foto: Scott Roy Atwood / Wikimedia)

Algoritmen har givet Google kæmpe-succes, fordi man hurtigt fandt ud af at supplere søgeresultaterne med annoncer, hvis indhold passer med det, brugeren spørger om. Det har gjort Google til verdens største reklame-bureau.

I dag er det nok de færreste, som tænker på, hvilke søgesvar de får præsenteret på skærmen – på mobil, pc, laptop, tablet eller tv.

Når folk ser et firma eller produkt poppe op øverst på skærmen, regner de med, at det så også er det mest relevante, mest søgte og mest populære.

Men nej. Google tjener styrtende på, at annoncører kan købe sig til at blive placeret øverst i søgningerne.

I det seneste års tid er Google også begyndt at sælge sine Pixel smartphones på det danske marked. Den avancerede Pixel Fold er dog ikke nået hertil endnu. (Foto: Evan Blass / Weibo)

Nu om dage er det også lige så vigtigt, at ens ting kommer på første skærm-side hos Google som at få en ny melodi på Top-10 hitlisten.

Google angiver ganske vist med en tekst-linie, når det viste indhold er reklamer. Ellers ligner de almindelige søge-resultater til forveksling.

Mange uafhængige undersøgelser har da også vist, at en stor del af internet-brugerne ikke er i stand til at adskille, hvad der er et reelt søgesvar eller en annonce hos Google.

Den slags kan have stor indflydelse for menings-dannelse hos det store publikum. Af samme grund er Google altid populær, når det gælder politiske valg og lignende.

Til lykke med jubilæet Google….

Den globale omsætning i søgemaskine annoncering ventes at nå en værdi af ca. 380 milliarder dollars i år. (Foto: Statista Market Insights)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tyskerne vil kombinere elbiler og hustage