Denne pen er bedre end Apples egen

Nye EU-regler for batterier er indført

(Foto: Frankie / Unsplash)

De har været længe undervejs, men først i går blev de til en realitet. Da vedtog EU-Kommissionen nemlig nye regler for batterier i Europa.

De skal først og fremmest øge og forbedre genbruget af batterier, men også gøre livet lettere for de mange mennesker, der bruger batterier dagligt i mobiltelefoner, laptops og tablets.

Fra den 18. februar 2027 skal brugere selv kunne udskifte batterierne i alle nye elektroniske gadges – først og fremmest smartphones.

Det er en ny regel, som elektronik-fabrikanterne næppe klapper begejstret i hænderne over:

For tyve år siden var det ganske almindeligt, at man kunne købe reserve-batterier til sin mobil og udskifte det gamle på få minutter. Mobilens bagplade kunne åbnes legende let.

Så kom smartphones med iPhone i spidsen. Skærmene blev større og mobilerne meget mere komplekse indvendigt.

I takt med fremskridtene i elektronik og betjening turde fabrikanterne ikke længere lade amatører – undskyld brugere – rode rundt i telefonernes indre.

I dag kan de fleste smartphones kun åbnes af eksperter og med special-værktøj. Prøver man at gøre det selv, ryger garantien.

I det seneste år har USA oplevet en trend mod, at forbrugerne selv skal kunne reparere deres mobiler, udskifte batteri, skærm, bagplade osv.

Samtidig er originale reservedele hos f.eks. Apple, Samsung og Google gjort billigere, og alle kan bestille dem online.

Bevægelsen smittede over til Europa for nogle måneder siden og fungerer nu i bl.a. England, Tyskland og Sverige, men endnu ikke i Danmark.

EU har så nu overhalet elektronik-industriens egne initiativer indenom med sine nye krav om lettere batteri-skifte, men det tager over fire år, inden den skal være fuldt implementeret.

Den nye ordning kommer i hælene på et bestemmelse om, at alle små elektriske enheder, der er bærbare, skal være forsynet med USB-C stik.

Den har de fleste fabrikanter ude i Østen for længst rettet sig efter – f.eks. alle med Android mobiler. Apple slog sig længe i tøjret, men indfører USB-C stik i de nye iPhone 15 modeller, der lanceres i september.

Den anden del af de nye batteri-love i EU, som blev vedtaget i går aftes, handler om batteriers indhold og bæredygtig behandling.

Ifølge EU-Kommissionen er nye mål pr. dags dato trådt i kraft for genbrug af batterier på basis af lithium, blåsyre og nikkel-cadmium (NiCd).

Målene skal være opfyldt inden udgangen af 2025. Til den tid vil reglerne blive strammet yderligere….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Denne pen er bedre end Apples egen