Hip-hoppen er fyldt 50 år

Første højttaler med ChatGPT er dansk

(Foto: Weibo)

Engang før årtusindeskiftet havde Danmark to fabrikker, der rangerede blandt de bedste i verden til at bygge højttaler-enheder til andre.

Med andre ord solgte de massevis af basser, mellemtoner og diskanter, som kendte Hi-Fi mærker byggede ind i deres højttalere.

Peerless hed den ene af disse fabrikanter. Den anden var Videbæk Højttalerfabrik – forkortet Vifa – med base i Vestjylland nær Skjern, Ringkøbing og Herning.

Sidstnævnte markerer sig på et område, som de færreste nok havde regnet med. Den 17. august har Vifa nemlig verdens-premiere på sin ChatMini. Verdens første højttaler med integreret ChatGPT kunstig intelligens (AI).

Premieren foregår i Kina, fordi Vifa har været kinesisk-ejet i efterhånden en del år. Udvikling og design ligger i  Danmark, mens produktionen foregår på kinesiske fabrikker. Kina er også Vifas største marked i dag.

Danske Vifa er på vej med verdens første højttaler, der har ChatGPT indbygget. (Foto: Weibo)

Afsløringen af Vifas nye ambitiøse planer kommer da også i Weibo, der er Kina største sociale medie. Vifas egen danske og internationale hjemmeside nævner ikke ChatMini med et ord. Endnu i hvert fald.

I det ydre ligner den nye ChatMini mange andre bærbare højttalere. Netop Bluetooth bokse i de lidt højere og bedre klasser har været Vifas speciale siden 2014.

Siden da er kommet en håndfuld højttalere, der alle bærer et navn som en nordisk hovedstad – f.eks. København 2, Oslo, Stockholm, Reykjavik eller Helsinki.

Designet er typisk nordisk, og mange vil sikkert straks sige B&O, når de ser en bærbar Vifa højttaler for første gang. Den nye ChatMini ligner dog snarere Apples HomePod højttalere.

Hemmeligheden – eller rettere hemmelighederne – skal man finde indendørs i den dansk / kinesiske højttaler. Den rummer nemlig hele to systemer til kunstig intelligens – AI.

Vifa er begyndt at reklamere med sin nye ChatMini højttaler i kinesiske medier. (Foto: Weibo)

Den ene er den efterhånden berømte ChatGPT teknologi fra OpenAI, der ses I brug mange steder:

En af de mest åbenlyse finder man hos Microsoft, der benytter den kunstige intelligens i både Bing søgemaskinen på internet og gradvist også i Windows, Outlook mail og Office kontorpakken.

Den anden hedder Wenxin Tiyan og kommer fra kinesiske Baidu. Den betragtes som Kinas svar på amerikanernes CharGPT.

Med hele to AI-systemer ombord skulle man mene, at den nye Vifa ChatMini højttaler må være godt rustet til at erobre både det kinesiske og det international marked.

Højttaleren skal fungere som en dynamisk kammerat, som man kan bruge til samtaler, søgninger osv. Det foregår meget mere avanceret end med de populære digitale assistenter som Apple Siri, Amazon Alexa eller Google Assistent.

Desværre ser man ikke Vifas glimrende Bluetooth højttalere i særligt mange danske butikker længere. Her er det den mellemstore Oslo model. (Foto: Vifa)

Men Vifa ChatGPT kan meget mere, hævder fabrikanten:

Højttaleren skal også kunne rådgive, hjælpe og underholde sin bruger: Den kunstige intelligens kan nemlig genkende brugerens humør og f.eks. automatisk vælge musik, der passer til vedkommendes sindstilstand.

Dertil kommer, at Vifa ChatMini kan udnytte al den såkaldte ”generative” styrke, der ligger i ChatGPT. Det vil sige, at man kan benytte højttaleren til at skrive breve, artikler, poesi eller undervisnings-opgaver.

Meget kommer an på brugeren. Højttaleren vil nemlig lære dennes vaner og ønsker at kende og kan efterfølgende besvare spørgsmål, hjælpe med madlavningen, styre quizzer eller spille spil.

Oveni al denne digitale teknologi lover Vifa, at ChatMini også vil levere den fornemme lydkvalitet, som den jyske fabrik har været kendt for siden stiftelsen i 1933.

Som nævnt har Vifa hidtil været tavs omkring ChatMini i Danmark. Jeg kan dog afsløre, hvad den intelligente højttaler skal koste internationalt. Det er 259 dollars eller ca. 1.800 kroner….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hip-hoppen er fyldt 50 år