Halvdelen af alle elbiler kører på Kinas veje

Jorden skal undersøges med kunstig intelligens

(Foto: HuggingFace)

USA’s rumfarts-organisation NASA laver meget andet end at sende raketter til månen og udvikle fremtidens fly med minimal forurening.

NASA driver også et netværk af satellitter, der løbende sender store mængder data ned om jordens klima, vejr, skovenes tilstand, forurening af luften og prognoser for høsten af korn, majs og andre vigtige afgrøder.

Alene i 2024 drejer det sig om 250 millioner terabytes af data –  250.000.000.000. 000 byte – som på en eller anden måde skal håndteres, bearbejdes, fortolkes og illustreres.

Som så mange andre vil NASA nu begynde at lade kunstig intelligens (AI) stå for en stor del af arbejdet.

I den forbindelse er NASA derfor gået i samarbejde med it-giganten IBM og AI-databaserne fra HuggingFace om at skabe en ”geospatial” model.

Den skal fungere som grundlag for en ny klasse af software til klima- og jord-relaterede videnskaber. Systemet bliver “open source”, således at alle kan bygge videre på den avancerede teknologi.

IBM benytter sit helt nye Watson.ai system til at tygge sig igennem de enorme mængder data, som leveres i mere eller mindre rå tilstand fra NASA’s ”Harmonised Landsat” satellitter.

De henter bl.a. hjælp fra Europas ESA Sentinel-2 satellitter, der er bygget specielt til at generere billeder i høj opløsning af land- og kyst-områder i 13 spektrale bånd kloden rundt.

HuggingFace’ opgave bliver at fungere som vært for det nye system på sine open-source computere til kunstig intelligens.

De første forsøg med systemet har allerede hentet meget mere præcise data frem om de naturbrande og oversvømmelser, der har plaget mange lande i de senere uger om måneden.

Fortolkninger og visualisering går 15 procent hurtigere end på de nuværende it-systemer, der tilmed bygger på langt færre data.

”Open-source teknologiers rolle i at accelerere kritiske videnskaber om jordens udvikling og klima-forandringer har aldrig været mere tydelig end lige nu,” siger Sriram Raghavan i en pressemeddelelse. Han er Vice President for IBM’s forskning i AI.

”Ved at kombinere IBM’s modeller med genbrugelig kunstig intelligens og NASA’s store mængde af indsamlede satellit-data kan vi forhåbentligt være med til at udvikle bedre og hurtige it-systemer, som beskytter vores jord bedre end i dag,” fortsætter han….

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Halvdelen af alle elbiler kører på Kinas veje