Stor mobil til lille pris

Kan man printe med månestøv?

(Foto: NASA)

En af de mange nye opdagelser, som astronauterne fra Apollo rumrejserne havde med hjem, var, at støv og snavs på månens overflade opfører sig meget anderledes end det tilsvarende materiale nede på jorden.

Månens ”regolith” – det videnskabelige ord for løst sand og småsten – klistrede sig fast på alle ting og var meget svært at fjerne igen.

Nu, mange år senere har NASA fundet en praktisk anvendelse af regoliths særlige egenskaber. Måske kan det bruges som råstof til 3D printere. Det er normalt en paste – filament – der formes til produkter eller emner i printeren.

Ifølge fagmediet “Universe Today” forestiller NASA sig, at fremtidens rum-ekspeditioner vil have 3D printere med ombord. De skal kunne printe reservedele ved hjælp af målestøv.

Hr ses den 3D printer, som nu er sendt op til ISS rumstationen for at prøve-printe med målestøv som “blæk”. (Foto: Redwire Space)

Den første 3D printer er allerede sendt op med det seneste forsynings-raket til den internationale rumstation ISS, hvor den skal igennem en række praktiske tests.

Den nye Redwrite Regolith printer (RRP) skal arbejde parallelt med en anden type 3D printer ved navn ManD. Besætningen på ISS skal afprøve, om materialerne kan tale de barske vilkår ude i universet.

Hvis alt går godt, kan det være, at NASA har fundet et godt værktøj til fremtidige baser, som efter planen skal bygges på månen og Mars.

Hvis base-beboerne kan printe deres egne reservedele, vil NASA kunne spare mange penge og plads på de raketter og rumfartøjer, der skal bringe forsyninger op fra jorden….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Stor mobil til lille pris