It-kriminelle har en travl sommer

Mobiltelefoner går RAM-amok

(Foto: Gizchina / Weibo)

Når salget af smartphones er faldende, skal man finde på noget nyt for at lokke publikum til og adskille sig fra alle konkurrenterne.

Lige nu ser foldemobiler ud til at være redningsplanken for flere mobilmærker, efter at Samsung har demonstreret, at man sagtens kan sælge mange klaptelefoner, selvom de er dyrere end de normale.

En anden mega-trend er stadig større og hurtigere skærme. I dag får man selv på telefoner i budget- og mellemklassen serveret displays på 6,5 eller 6,7 tommer. De er ikke alle lige gode, men i hvert fald store.

En tredje trend handler om hurtigere batterier. Ingen vil længere acceptere, at det tager flere timer at fylde sin smartphone op med ny energi. Nu tælles opladningen i stedet i minutter.

En fjerde trend er foregået mere i det skjulte. Det er, at moderne smartphones udstyres med mere og mere RAM-hukommelse.

Den nye Red Magic 8 GS Pro er en af de første telefoner på markedet med 24 GB RAM som standard. (Foto: Nubia)

I dag kan man købe selv mellemklasse-telefoner i udgaver med 12 GB RAM ombord. På dyrere modeller er 12 GB nærmest standard. I hvert fald i Android lejren, hvor 16 GB også er en mulighed.

Regn derfor med, at næste generation smartphones meget vel kan komme med 24 GB RAM indbygget. De første er allerede kommet på markedet i Kina. I skikkelse af nye gamer-telefoner fra Realme og Nubia.

Også OnePlus’ næste topmodel ventes at have op til 24 GB ombord. Den skal formentlig hedde OnePlus 12 i Europa, mens den også vil blive solgt i Kina og Indien som OnePlus ACE 2 Pro.

Men er det nu nødvendigt med så meget hukommelse, eller er det blot et nyt marketing-gimmick for at sælge flere nye og dyre smartphones?

Det umiddelbare svar er, at publikum da gerne vil købe telefoner med endnu flere kræfter i. Ikke mindst i Danmark, hvor andelen af dyre smartphones er højere end i de fleste andre lande.

RAM-chips i smartphones ser meget anonyme ud, men de bliver vigtigere og vigtigere. (Foto: Samsung)

Vi ser det jo også med personbilerne. Folk køber sporty modeller, der kan flytte sig fra nul til 100 km/h på no time og først topper ved hastighed, der ligger dobbelt så højt som den maksimalt tilladte topfart på motorveje.

Meget RAM har også den fordel, at RAM-chips er hurtigere end lageret på en mobil, men sløvere end cache-hukommelsen i processoren.

Derfor bruger styresystemet telefonens RAM-hukommelse rigtig meget. Med andre ord er RAM vigtig for at få mobilen og dens apps til at køre hurtigt.

Hvis de skulle have brugt lager-delen – storage på engelsk – kunne det tage minutter eller timer at sende en email.

Man kan også vurdere RAM-mængden på en anden måde:

Det kommende Android 14 styresystem krævee dobbelt så meget RAM som det nuværende Android 13 for at køre ordentligt. (Foto: Weibo)

Det kræver ikke engang 1 GB RAM at ringe i telefon, sende og modtage sms og email eller lytte til musik, der ligger lagret på selve mobilen.

Tænk blot på gamle feature-telefoner fra før smartphone-dagene. Dengang talte man om RAM-størrelser i kilobit eller eller små megabit.

Hvis man kan nøjes med den skrabede Android Go udgave af verdens mest udbredte styresystem til mobiler, er 512 MB RAM fuldt tilstrækkelig.

Den fulde version af Android 13 kan køre med 1 GB RAM, men ikke særlig hurtigt. Fra det kommende Android 14 bliver 2 GB RAM derfor minimum.

Nu er det så også bare sådan, at de fleste har flere apps kørende samtidig på deres smartphone. Jo flere, desto mere RAM er nødvendig.

Senere i år ventes OnePlus at lancere den nye ACE 2 PRO toptelefon på det kinesiske marked. Den bliver en forløber for OnePlus 12, der får 24 GB RAM og 150 watt hurtig opladning af batteriet. (Foto: OnePlus / Weibo)

Samtidig bliver nye apps mere og mere RAM-sultne. Metas nye Twitter-konkurrent Threads kræver f.eks. mindste fire gigabyte på telefonen.

Derfor bør man gå efter en smartphone med mindst 8 GB RAM, hvis man vil være sikker på en nogenlunde glidende og smertefri drift. Især, hvis man bruger sin mobil til computerspil. Så er de otte et minimum.

Hører man til dem, der har mange vinduer åbne i Googles Chrome browser – eller ser mange videoer fra YouTube, Instagram, TikTok og Facebook – er 12 GB godt at have på telefonen.

De fleste større Android-fabrikanter tilbyder da også udgaver af deres dyrere modeller, som rummer mindst 12 GB – ofte 16 GB.

På den anden side er 16 eller snart 24 GB kun relevant i forbindelse med de stærkeste processor på markedet.

Mellemklasse-motorer kan slet ikke arbejde med så meget RAM, så det ville være spild af penge og kræfter at sælges f.eks. mobiler i 4.000 kroners-klassen med så meget hukommelse ombord….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

It-kriminelle har en travl sommer