Kodak blæser stort op

Seriøs rival til Android og iOS?

(Foto: Huawei / Weibo)

For otte-ti-tolv år siden havde smartphone fans stadig tre styresystemer at vælge imellem – Android, iPhone med iOS og Windows Phone fra Microsoft.

I 2016 trak Microsoft sig ud af mobil-gamet efter at have brugt mange milliarder kroner på at købe Nokias business med Lumia telefoner.

Efterfølgende har mobil-verdenen reelt set kun bestået af Android og iOS med førstnævnte som det klart mest udbredte styresystem.

Nu kunne det dog se ud, som om der er ved at komme et tredje valg igen. Denne gang kommer det fra Kina og Huawei.

Huawei har netop lanceret tredje generation af dsit HarmonyOS styresystem. (Foto: Huawei / Weibo)

Ifølge analyse-bureauet Counterpoint Research har Huaweis HarmonyOS nemlig erobret to procent markedsandel på verdensbasis.

Ret imponerede for et styresystem, der stort set kun bliver solgt til smartphones i Kina. Tilmed skal HarmonyOS æde markedsandele fra sine to store rivaler.

I 2022 lykkedes det HarmonyOS at opnå én procent af verdensmarkedet. Styresystemet sad da på 320 millioner enheder, der dækker alt fra mobiltelefoner til smarte hjem med tingenes internet.

Her ved overgangen til 2023 gik det så godt med HarmonyOS, at Huaweis styresystem har passeret de to procent – vurderer analytikerne fra Counterpoint.

For første gang i mange år har Android og iOS fået en rival på verdensbasis. (Infografik: Counterpoint Research)

Det interessante ved HarmonyOS er, at styresystemet blev skabt som en protest – eller snarere som et modspil – mod, at USA for tre år siden bandlyste Huawei og forbød den kinesiske telegigant at bruge det originale Android på sine mobiler.

Huawei havde haft HarmonyOS liggende i skuffen i adskillige år, men satte først turbo på i 2019. HarmonyOS bygger ligesom Android på en kerne af Unix. De to styresystemer er derfor nært beslægtede uden at være helt kompatible med hinanden.

Ifølge Counterpoint Research sidder Android i øjeblikket på 76 procent af verdensmarkedet, mens Apples iOS har 22 procent.

På tredjepladsen lander Huawei så med to procent. Det er noget af en præstation at nå dertil på kun godt to år. De to andre styresystemer har begge over 15 år på bagen.

I Kina sælger Huawei HarmonyOS til alt fra mobiltelefoner og smartwatches til tablets, laptops og enheder til det smarte hjem. (Foto: Huawei / Weibo)

Spørgsmålet er, om HarmonyOS har chance for at blive meget større, så længe styresystemet stort set kun sælges på smartphones i Kina.

I sit hjemland sidder HarmonyOS til gengæld på otte procent af mobiltelefoner, smartwatches, tablets og pc’er.

Huawei har brugt mange kræfter og penge på at skaffe et stort udvalg af apps til HarmonyOS, som dækker en pæn del af udvalget på Android.

TikTok er der, mens både Facebook, Instagram, og alle Googles online services som Gmail, Maps eller YouTube mangler.

Ikke desto mindre forventer Counterpoints analytikere, at HarmonyOS meget vel kan have erobret mellem fem og otte procent af verdensmarkedet om fem-seks år….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kodak blæser stort op