Trådløs højttaler baby fra Vifa

Huaweis styresystem hedder Harmony

Det er ikke nemt at gennemskue, hvad der foregår i leder-etagerne hos verdens største telefabrikant – Huawei med globalt hovedsæde i kinesiske Shenzhen.

Huaweis voldsomme fremgang har skræmt mange i udlandet og har uden tvivl været en af årsagerne til, at telegiganten kom i alvorlig klemme i den amerikansk-kinesiske handelskrig.

Hele foråret og det meste af sommeren har vi hørt og set den ene meddelelse efter den anden med Huawei i centrum. Ofte har udmeldingerne været direkte modstridende, når Huawei først bliver udelukket fra at købe komponenter og software som f.eks. Android i USA. For så at se sortlistningen blive lempet mere og mere.

Om godt en uge udløber den vigtige dato, hvor Huawei for sidste gang må købe ind i USA. I hvert fald officielt. Efter den 17. august må nye Huawei telefoner ikke have Android styresystemet ombord.

Huawei har præsenteret sit nye styresystem på en udvikler-konference i aftes.

Sker det, vil det være en katastrofe. Huawei er i øjeblikket verdens næststørste fabrikant af smartphones – kun Samsung er større. Alle Huaweis mange millioner telefoner kører på Googles Android styresystem, der sidder i over 85 pct af verdens mobiler.

Forvirringen opstår, når Huawei den ene dag fortæller, at man da fortsat har et tæt samarbejde med Google og også er dybt involveret i fremtidige udgaver af Android. Således viste Huawei i sidste uge, at firmaets næste generation brugerflade – EMUI 10 – bygger op Googles kommende Android Q eller Android 10.

I nat dansk tid lancerede Huawei så sit eget styresystem og alternativ til Android. Det har længe gået under betegnelserne Hongmeng og Ark OS, men ender med at hedde det fredeligt klingende Harmony OS.

Under præsentationen i Kina forklarede Huawei topchef Richard Yu, at Harmony OS primært er rettet mod apparater i ”tingenes internet”. Det vil sige smarte skærme, talestyrede højttalere, selvkørende biler, smarte skærme og øretelefoner, køleskabe, tv og smartwatches.

Meeen tilføjede han: ”Hvis Huawei skulle blive permanent udelukket fra Google og Android, kan Harmony OS med dags varsel bliver installeret på smartphones, tablets og laptops.” Indtil da er Huawei loyalt over for Android.

Huaweis beskrivelse af Harmony OS var meget teknisk, for præsentationen foregik ved Huaweis Developer Conference i den kinesiske by Dongguan. Men overordnet set skal Harmony være både hurtigere og meget mere sikkert end Android.

Da Harmony fra grunden er designet som et distribueret styresystem, er det også mere fleksibelt end Android. Flere sammenligner derfor Harmony med Googles kommende afløser for Android. Den går under navnet Fuchsia. Begge vil nemlig kunne anvendes i mange forskellige apparater.

Tilmed vil Huawei holde Harmony OS som ”open source”. Det vil sige, at alle ude i verden har frit adgang til styresystemet og kan skrive videre på det, hvis blot nogle grundlæggende regler for kompatibilitet overholdes.

Kinesiske medier mener, at den første Huawei telefon, der bliver tilbudt med Harmony OS, er Mate 30 Lite. Den nye mobil får en 6,26 tommers skærm, Huaweis egen Kirin 810 processor og fire kameraer på ryggen.

 

Det er nok et smart – for ikke at sige et nødvendigt – skridt fra Huaweis side. Hvis man vil lokke eksterne softwarehuse til at skrive apps til et styresystem, skal det være gratis og have en stor brugerskare fra begyndelsen. Begge dele kan Huawei tilbyde med sine hundreder af millioner mobiltelefon, der er i brug verden over.

Hvad siger kineserne til Harmony OS?
Huawei ventes meget snart at lancere Harmony OS i en eller flere nye smartphone modeller, som kun skal sælges i Kina. Det nye styresystem skal prøvekøres på den loyale hjemmebane, inden det kastes ud for Vestens løver.

Flere kinesiske nyhedsmedier fortæller, at Huaweis næste toptelefon – Mate 30 – vil komme i både udgaver med Harmony og med Android. Forudsat naturligvis, at Huawei og Google får lov af præsident Trump. Huawei Mate 30 ventes først på markedet i oktober og er derfor omfattet af sortlistningen – hvis den altså fortsat består efter medio august.

Sådan reagerer kineserne selv på Huaweis nye styresystem. (Infografik: Statista.com)

I mellemtiden har det kinesiske analyse bureau iiMedia Research været ude for vejre kinesiske internet brugeres reaktion på et nyt styresystem som alternativ til Android og Apples iOS,

Ikke helt uventet er flertallet af kinesere interesseret i at bruge Harmony. Tre af fire svarer, at de stoler på Huaweis teknologi, mens 60 pct. vil skifte til det nye styresystem af ren patriotisme.

Mange kinesere ytrer dog også den samme skepsis, som Huawei vil møde i Vesten. Ikke mindst i Europa, der er Huaweis næststørste marked i verden. I Danmark har Huaweis telefoner således været helt oppe på en markedsandel på 20 til 23 pct. Analysefirmaerne er lidt uenige på det punkt.

Knap halvdelen af de kinesiske deltagere i rundspørgen er således bekymrede over det begrænsede antal apps, der vil være til rådighed for Harmony OS telefoner fra begyndelsen. Også selvom Huawei hævder, at Harmony langt hen ad vejen vil være kompatibel med nuværende Android programmer.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Trådløs højttaler baby fra Vifa