Her er verdens dyreste AirPods

USA skærper igen tonen mod Huawei

Nu så det ellers lige ud til, at handelskrigen mellem USA og Kina var blevet sat på pause-knap. En lempelse, der især vil være til glæde for verdens næststørste fabrikant af mobiltelefoner – Huawei – der så igen kunne få lov til at købe computer-chips og Android styresystemer i USA.

Det er dog langt fra alle amerikanske politikere, der er tilfreds med denne udvikling. De vil ganske enkelt have forbudt kinesisk elektronik – og her især Huaweis produkter. De mener, at de er udviklet til at udspionere amerikanske interesser og i sidste ende fungerer som en slags høj-teknologiske våben.

Ifølge det ansete dagblad Wall Street Journal har to amerikanske senatorer nu fundet en anden måde at blokere for Huawei på. Det skal ske gennem patent-lovgivningen, der kan forhindre mange produkter i at blive solgt.

De to senatorer har foreslået en ny lov, der giver de amerikanske myndigheder ret til at stoppe virksomheder på landets sorte liste med at købe, sælge eller licensere patenter i USA. Med andre ord kan f.eks. forbunds-politiet FBI gribe ind i sager med patent overtrædelser.

Den nye lovgivning vil samtidig tvinge sort-listede virksomheder til at orientere både USA’s justits-ministerium og patent-myndigheder, når og hvis de ønsker at bruge amerikanske patenter – eller for den sags skyld også vil sælge patenter til virksomheder i USA,

I Danmark forsøger Huawei at vise sig upåvirket af situationen. Lige nu gør man klar til at lancere den nye Huawei P Smartz Z til bare 2.000 kroner.

Huawei er naturligt nok opskræmt af den nye politiske udvikling i USA. Sikkerheds-direktøren i Huawei Technologies USA, Andy Purdy, siger til avisen:

”Hvis denne lov bliver vedtaget i Washington, vil den have alvorlige konsekvenser  for tilliden til USA og landets evne til at sikre og vedligeholde rettigheder for intellektuel ejendom.”

Det er ikke mange dage siden, at Huawei meddelte, at selskabet vil fyre hundreder af sine ansatte i USA. Den kinesiske telekæmpe har flere udviklings-centre i bl.a. Californien, hvor man ligger tæt på Silicon Valley.

Også andre kinesiske teknologi-firmaer begynder at blive berørt af USA’s mistillid. Senest har verdens største fabrikant af droner – DJI fra Kina – mistet støtten fra amerikanske Cape. Sidstnævnte driver store cloud-baserede systemer til styring af professionelle droner.

Kina har endnu ikke svaret igen med konkrete mod-angreb. Det kunne f.eks. være ved at forbyde eksporten til USA af såkaldt sjældne jord-arter, der bruges som grundstoffer i moderne elektronik. Kina er verdens største producent af disse mineraler.

Hongmeng ikke til mobiler?
I mellemtiden forsøger Huawei at få tingene til at se ud som ”business as usual”. I hvert fald i Europa, der er den kinesiske telegigants næststørste marked i verden – efter Kina selv.

Således meddelte Huawei for et par dage siden, at firmaets nye P Smart Z telefon kommer til salg på det danske marked i slutningen af juli. P Smart Z er forløber for efterårets store Huawei nyhed – topmodellen Mate 30.

Salgstal i juni fra flere af Danmarks største teleselskaber tydede ikke på, at danskerne har vendt Huawei ryggen på grund af den megen ballade og dårlige omtale. Det stemmer dog ikke helt med, hvad internationale analysebureauer skriver.

Kantar World Panel meddelte således i går, at Huaweis salg af smartphones i Europas fem største lande var faldet med hele 9.0 pct i juni måned. Samsung og Xiaomi har størst glæde af Huaweis krise, mens Apples salg i Europa ikke ser ud til at have ændret sig.

Huawei ville dog aldrig været blevet så stor i verden, hvis ikke virksomheden var strategisk tænkende og god til at sikre sig i alle ender og kanter. Det kan godt være, at Huawei ikke er mestre i det diplomatiske og politiske spil. På den teknologiske front er den kinesiske telegigant i verdensklasse.

Det har således været kendt længe, at Huawei havde forberedt sig på problemer med USA og derfor i flere år har udviklet på et eget styresystem. Hongmeng eller ARK hedder det.

Da det bygger på den åbne del af Android, er Hongmeng hidtil blevet betragtet som Huaweis svar på Googles styresystem. Første tests i Kina har vist, at Hongmeng skal være 60 pct. hurtigere end Android 9 Pie på de samme mobiltelefoner.

I går kom der så en overraskende melding fra en af Huaweis topchefer – Catherine Chen – at Hongmeng slet ikke er beregnet til mobiltelefoner. Her vil Huawei fortsat satse på Googles Android styresystem.

På grund af sine beskedne størrelse og bedre sikkerhed end Android skal Hongmeng i stedet bruges i routere, netværks-switche, tablets, computere og på servere i datacentre.

Skal det betyde, at Huawei mener, at smartphones er mindre vigtige sådan rent sikkerhedsmæssigt end andre computer elementer? Det ville være noget af en dristig udmelding fra en fabrikant, der indtil for nylig regnede med at blive verdens nummer ét i mobiler inden udgangen af 2020.

Eller er det snarere et forsøg på at lyde diplomatisk overfor amerikanerne og stryge Google med håret. Google kunne jo blive nervøs over at miste sin største kinesiske kunde til det nye styresystem Hong Meng.

Huawei har i øvrigt  købt rettighederne til et muligt tredje navn på sit eget styresystem. Hongmeng er meget kinesisk og vil ikke fungere i f.eks. Europa. Så er ARK meget bedre, som Huawei også ejer navnet på. Det nye Harmony OS er også godt og formidler en fornemmelse af fred, sikkerhed og asiatisk venlighed….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er verdens dyreste AirPods