Pas på fotos i sociale medier

Nu kan du lugte digitalt

(Illustration: Liu, Y et al)

I dag er det ikke længere noget nyt, at robotter og elbiler kan se. Det har de radar-lignende sensorer til.

Højttalere og mobiltelefoner kan såmænd også høre. Via indbyggede mikrofoner kan de reagerer på deres brugeres stemme-kommandoer.

På ét vigtigt punkt har teknologien dog svigtet hidtil.

Det er ved at digitalisere lugtesansen, så man f.eks. kan dufte den parfume, man er ved at købe over nettet, eller lige kan tage en hurtig lugt-prøve af den middag, som er ved at blive tilberedt derhjemme.

Kinesiske forskere på Hong Kongs City University skal nu have udviklet et smart system, der kan producere lugte fra den virkelige verden og overføre den til Virtual Reality.

Det nye system består af to små sensorer, der klæbes på huden under næseborene. De er anbragt på et lille panel af fleksibelt substrat, som ligner et overskæg lidt.

Sensorerne kaldes for Odor Generatorer (OGs). De indeholder en voks af paraffin, der varmes op og smeltes ved hjælp af elektroniske aktuatorer. Når voksen er flydende afgiver den en egen lugt eller duft, som systemet kan genkende.

I en dyrere version vil kineserne indbygge ni OG’er med forskellige dufte. Så er der dog også tale om en hel ansigts-maske og ikke kun en lille kunstig moustache.

Da OG’erne styres med kunstig intelligens, kan de kombineres til hundreder af dufte og lugte – og dermed blive nærmest realistiske at anvende.

Indtil videre har forskerne skabt omkring 30 forskellige digitale lugte – blandt dem rosmarin, ananas, frisk-bagte pandekager og den stærkt duftende durian frugt fra Fjernøsten.

I første laboratorie-tests har 11 frivillige deltagere kunnet genkende de kunstigt skabte dufte med gennemsnitligt 93 procent nøjagtighed.

Hvornår systemet kan komme i storproduktion, vil forskerne dog ikke afsløre. Til gengæld har de offentliggjort en rapport om deres system i det videnskabelige magasin ”Nature Communications”….

(Illustration: Liu, Y et al)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pas på fotos i sociale medier