Saudi vil være gamer-paradis

Udenlandske it-ansatte er uundværlige

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

Det er ikke nogen hemmelighed, at Danmark savner kvalificerede it-folk.

Industri-organisationen IT-Branchen oplyser således, at over syv af ti danske it-leverandører ser manglen på kompetencer som deres største problem. 36,5 procent af dem har måttet sige nej til ordrer og opgaver, fordi de ikke havde medarbejdere nok til at klare dem.

Så er det da godt, at Danmark kan lokke dygtige it-folk fra udlandet, og mon ikke der kommer flere i de kommende år.

I dag er der 14.700 fuldtids-beskæftigede lønmodtagere med udenlandsk baggrund, Det svarer til hver ottende medarbejder i den danske it-branche.

 

 

Siden 1972 er antallet af udenlandske ansatte i it-erhvervet steget med 180 procent. Det tilsvarende for det danske arbejdsmarked generelt er omkring 100 procent.

17 procent af de ikke-danske medarbejdere i it-virksomhederne kommer fra andre nordiske lande. Alene de 10 procent har svensk pas

Mere markant i forhold til Danmark som helhed er det store antal indere, der arbejder i it-erhvervet. Hele 11,3 procent af de udenlandske ansatte. I det øvrige erhvervsliv er det kun 2,5 procent.

Ifølge IT-branchen bidrog den udenlandske arbejdskraft med 14 milliarder kroner i det danske it-erhverv i 2022.

Hvis man antager, at de udenlandske ansatte er lige så effektive som de danske, vil det svare til, at de skaber 14 mia. kroner til det danske samfund:

”Der bliver talt meget om værdien af at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til brancher, der kæmper med at finde medarbejdere nok,” forklarer Natasha Friis Saxberg. Hun er administrerende direktør i IT-Branchen.

”Udlændingene hjælper ikke bare den enkelte virksomhed med at løse opgaver og fuldføre ordrer. De bidrager også væsentligt til det danske samfunds økonomi. Derfor har vi en stor interesse i at gøre Danmark til et første-valg for udenlandsk arbejdskraft,” fortsætter hun.

For at det kan ske, skal Danmark gøre det både nemmere og mere attraktivt for udenlandske it-specialister at flytte her til landet.

Lige nu er det især administrative udfordringer og sproget, som er en barriere for at ansætte it-arbejdskraft fra udlandet.

Dertil kommer naturligvis overvejelser om passende boliger, job til ægtefælle samt skole og fritids-interesser til børnene.

IT-Branchen er derfor glad for, at Christiansborg har vedtaget nye regler, der skal gære det lettere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

Bl.a. har Danmark åbnet den såkaldte ”fast track ordning”, så også mindre virksomheder kan få glæde af den hurtigere sagsbehandling.

Der er dog fortsat et stykke vej at gå. F.eks. kan det tage adskillige måneder at få et cpr-nummer og en dansk bankkonto, så arbejdsgiverne kan udbetale løn som normalt….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Saudi vil være gamer-paradis