Mere folde-ud på vej

Asiater bruger det meste strøm

(Foto: Arthur Lambillotte / Unsplash)

Mens danskerne slukker lyset og kun tænder opvaske- og vaskemaskiner om natten for at spare strøm, bruger folkeslag i andre af verden løs af den kostbare elektricitet mere end nogensinde før.

En ny analyse afslører, at Asien i 2025 vil stå for halvdelen af verdens strømforbrug. Det er en fordobling i forhold til 2000.

Samtidig vil den andel af elektriciteten, der løber ud af stikkontakterne i Europa og USA være nærmest halveret – ifølge International Energy Agency.

Verdens største “strøm-spiser” er Kina. Ved årtusinde-skiftet stod kineserne for kun 10 procent af klodens elforbrug. Om to år vil det være 33 procent. Altså mere end en tredobling.

De bruger mest strøm i verden. (Infografik: Statista.com)

Ifølge den nye analyse skyldes Kinas enorme strøm-appetit ikke, at landet har fået mange flere indbyggere.

Forklaringen er en højere levestandard, hvor Air Condition anlæg, store tv og køleskabe har fundet vej til de kinesiske husholdninger.

Desuden er den kinesiske industri vokset markant, og der bruges meget strøm til at producere mobiltelefoner, tv, pc’er, elbiler og militært udstyr.

Andre asiatiske lande som f.eks. Indien og Indonesien ventes at stige i indbyggertal i de kommende år, hvilket automatisk vil føre til et højere strømforbrug.

Udvalgte asiatiske landes klima-belastning med CO₂ fra 1990 til 2030: (Infografik: Statista.com)

Dertil kommer, at asiaterne får en større andel af deres elektricitet fra stærkt forurenende kulkraftværker, end vi gør i Vesteuropa og Danmark.

Kina udvider på samme tid sine kulkraftværker og nye moderne energi-kilder som f.eks. sol og vind.

Det vil formentlig føre til et fald i kinesernes CO₂ belastning, selvom det fortsat vil ligge på et af de højeste niveauer i verden.

Til gengæld ventes de negative klima-påvirkninger at stige i andre asiatiske lande, fordi der er store forskelle på de enkelte staters teknologiske udviklings-niveau….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mere folde-ud på vej