Ny Elgiganten i Frederikshavn

Hvad er vores største risici?

(Foto: Hello I’m Nik / Unsplash)

I disse tider med krigen i Ukraine og atombombe trusler fra Rusland mener flere og flere, at den største risiko ligger i, at vi får en tredje verdenskrig.

Mange andre danskere er meget bekymrede for deres økonomi efter stigende priser på alt fra dagligvarer til strøm og benzin.

Spørger vi imidlertid topfolk fra politik, erhvervsliv og den akademiske verden, vil klima-forandringer og deres konsekvenser være den alvorligste risiko i de næste ti år.

På kort sigt – i de næste to år – kommer den største fare fra krisen i vores leve-omkostninger.

Det viser en analyse, hvor over 1.000 topledere er blevet bedt om at vælge  de værste blandt 32 forskellige globale risici.

Den såkaldte Global Risks Perception Survey bliver gennemført hvert år i forbindelse med World Economic Forum i schweiziske Davos.

(Infografik: Statista.com)

Mens eksperterne ser inflations-krisen som den mest presserende her og nu, regner de dog ikke med, at stigende priser vil være en risiko på længere sigt.

Da vil fire andre farer være meget mere alvorlige, som alle har med klima-forandringerne at gøre. Det er f.eks. flere natur-katastrofer, ekstreme vejrforhold og sammenbrud af øko-systemer.

Den 18. udgave af rapporten fokuserer på risikoen for en ”polykrise”. Det opstår, når en række indbyrdes afhængige scenarier samler sig sammen til en fælles krise.

Lokale geo-politiske kriser som krigen i Ukraine eller ekstreme vejr-forandringer kan f.eks. udvikle sig til mangel på fødevarer, vand eller energi.

Tilsammen kan de så føre til globale politiske risici, sociale uroligheder og masse-udvandring af mennesker.

”Verdens kollektive fokus har vendt sig mod en overlevelse af nutidens kriser i leve-omkostninger, social og politisk polarisering, mad- og energi-situation, svag vækst og geopolitiske konfrontationer,” konstaterer Saadia Zahidi. Han er direktør for World Economic Forum.

“Den nødvendige opmærksom og økonomiske ressourcer bliver i stigende grad flytter fra kort-fristede risici og over på mere langsigtede emner som menneskers sundhed, naturens økosystemer, sikkerhed, digitale rettighed og økonomisk stabilitet, der kunne blive alvorlige kriser og katastrofer om 10 år,” fortsætter han….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny Elgiganten i Frederikshavn