Doodle er (mest) til de små

Tiktok belurer sine brugere

(Foto: Solen Feyissa / Unsplash)

Knap nok er nyheden ankommet, at Facebook via sit moderselskab Meta accepterer en bøde på 5,1 milliarder kroner, før en ny skandale ruller frem hos konkurrenten TikTok.

Erstatnings-sagen mod Facebook drejede sig om, at verdens største sociale medie havde videresolgt personlige informationer om millioner af sine brugere til marketing-firmaet Cambridge Analytica.

Skandalen blev afsløret i 2016, og Facebooks stifter og topboss Mark Zuckerberg måtte dengang rykke ud med en officiel undskyldning for at modvirke et kæmpedyk i selskabets aktiekurs.

Ifølge den engelske avis ”The Guardian” havde sagen indflydelse på det daværende præsidentvalg i USA.

Den har siden kørt for domstolene og er nu endt med, at Meta må betale med 725.000 dollars i erstatning.

TikTok er det hurtigste voksende sociale medie, og TikTok app’en verdens mest downloade i år. Foto: Laura Chouette / Unsplash)

 

Den nye skandale hos rivalerne fra TikTok kommer på et meget ubelejligt tidspunkt for det kinesisk-ejede sociale medie.

TikTok nemlig i stærk fremgang verden over, men må samtidig forsvare sig imod, at mange amerikanske politikere vil have et sociale medie forbudt i USA.

I første omgang har myndighederne i en række amerikanske delstater forbudt offentlige ansatte at have TikTok installeret på deres mobiltelefoner, tablets og pc’er.

Amerikanerne mistænker TikTok for at ”aflytte” sine brugere og videresende informationerne til efterretnings-tjenesterne i Kina. Med andre ord, at TikTok er spionage i forklædning.

Selvom TikTok hele tiden har påstået, at data fra amerikanske brugere kun bliver lagret i USA og aldrig sendes videre til Kina, viser en ny afsløring det præcist modsatte.

TikTok har nemlig overvåget tre amerikanske journalister, som skrev kritisk om det sociale medie. Oplysningerne om deres anvendelse og færden blev sendt direkte videre til Kina.

Facebooks moderselskab Meta har accepteret at betale 5,1 milliarder kroner i erstatning for at have solgt Facebook bruges private informationer videre via marketing-firmaet Cambridge Analytica. (Foto: Dima Solomin / Unsplash)

TikToks moderselskab ByteDance med hovedsæde i Beijing har indrømmet skandalen og har nu fyret tre medarbejdere, der var direkte involveret i spionagen.

De tre TikTok ansatte skaffede sig i oktober adgang til de tre journalisters indhold, IP-adresser og private data. Også andre personer, der var i online kontakt med reporterne, skal være berørt.

Det skriver det amerikanske finans-magasin ”Forbes”, hvor de tre journalister er ansat. Her skrev man for første gang om spionage-mistanken i oktober.

I den forbindelse opdagede Forbes, at TikTok meget aktivt undersøgte, hvilke af det sociale medies medarbejdere havde været i kontakt med de amerikanske journalister.

I løbet af sommeren afslørede Forbes så via 80 timers optagelser af samtaler, at kinesiske ByteDance ansatte havde skaffet sig adgang til amerikanske TikTok brugeres personlige informationer.

I første omgang afviste ByteDance naturligvis alle anklager, men igangsatte trods alt en intern undersøgelse for at tjekke, om der mon var hold i de amerikanske påstande

TikToks øverste chef Zhang Yiming hos ByteDance beskyldes for at være det kinesiske styres forlængede arm i Vestens sociale medier. (Foto: Gizchina / Weibo)

.Det var der åbenbart, for selskabet har nu fyret tre medarbejdere. Det drejer sig bl.a om en gruppeleder, mens dennes afdelingschef Song Ye er trådt tilbage, skriver Forbes.

Samtidig udtaler TikToks amerikanske talskvinde Hilary McQuaide:

”Den fejlagtige opførsel hos visse personer, der ikke længere er ansat i ByteDance, var et uhyrligt magtmisbrug for at få adgang til brugeres data. Denne opførsel er uacceptabel og passer ikke med TikToks anstrengelser om at vinde tilliden hos vores mange brugere.”

Den officielle ByteDance indrømmelse er vand på mølle hos det stigende antal amerikanske politikere, efterretnings-ansatte og myndigheds-personer, der vil have TikTok forbudt.

De understreger, at TikTok har tætte forbindelser til den kinesiske regering. USA’s justitsministerium har således kaldt ByteDance topchef Zhang Yiming et ”talerør for Kinas kommunistiske parti.”

Forbes magasinet selv mener at vide, at mindst 15 ansatte hos TikTok i USA ikke kun arbejder med at holde det sociale medie i drift. De rapporterer også direkte til den kinesiske stats-propaganda….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Doodle er (mest) til de små