Cykelklokken er også alarm

Dell viser laptop i lette moduler

(Foto: Dell)

Genbrug og klimarigtige produkter er et af tidens ledeord i elektronik-industrien.

Alle de store fabrikanter af telefoner, computere og tv reklamerer med, at de gør noget godt for klodens grønnere fremtid. I det mindste pakker de apparaterne ind i kasser og æsker af genbrugspap.

Flere pc-fabrikanter går dog nogle skridt videre:

Acer har f.eks. sine Vero laptops, der langt hen ad vejen er bygget af genbrug, mens Apple gerne fortæller om, hvor stor en del af en MacBook i dag består af gammelt aluminium, der er smeltet om og har fået nyt liv.

Her er første skridt: Så let åbnes en Luna laptop. (Foto: Dell)

 

I USA oplever man desuden en trend imod, at forbrugerne selv skal have lov til at reparere deres mobil eller pc, hvor de kan udskifte sliddele som f.eks. batteri og skærm uden at gå til en dyr reparatør.

Denne trend, som bl.a. Apple, Microsoft, Google og Samsung støtter, smittede for nylig over til Europa. Danmark har den dog ikke ramt endnu.

Måske det kommer med Dells Concept Luna, der er det mest gennemførte forsøg på at skabe en let-tilgængelig og bæredygtig laptop, som jeg hidtil har set.

Dell præsenterede Luna som et koncept for et år siden. Nu kommer så omsider den første laptop, hvor ideen er blevet gennemført i praksis.

Skærmen fjernes med et par clips. Ikke noget med sarte ledninger at passe på. (Foto: Dell)

 

Dells nye Luna laptop kan skilles ad på under et minut, og man behøver ikke at være en fagmand for at gøre det.

Fremfor masser af special-skruer, som ellers er det almindelig i en moderne bærbar pc, benytter Dell små clips til at samle og adskille computerens forskellige dele. Heller ingen ledninger at tage hensyn til.

Dell har opnået denne fleksibilitet ved at bygge sin Luna laptop konsekvent op i moduler. Hver komponent kan tages ud til reparation og udskiftning. En ny kan klikkes legende let på.

I videoen ser man, hvor nemt det gøres: Først låses laptoppens tastatur op med et special-værktøj. Derefter fjernes de to højttaler-enheder, batteriet, en blæser over processoren, inden man har fuld adgang til hovedprintet.

Dells opbygning i moduler er ikke kun servicevenlig. Den gør det også nemmere og billigere at fremstille laptoppen i store antal ved hjælp af robotter. (Foto: Dell)

 

Computerens skærm kan også tages ud på få sekunder. Det kræves kun at tage det ud fra en centralt placeret ramme.

Når hele Dell Luna er samlet igen, ligner den en blanding af Dells velkendte og ”normale” laptops med 13 tommer display. Luna er på størrelse med en Latitude model og ikke helt så slank som de dyre XPS varianter,

Udefra vil de færreste kunne se, at Luna gemmer på et ret revolutionerende koncept til fremtidens laptop.

I det daglige vil brugerne heller ikke kunne mærke forskel. Den kommer, når man f.eks. vil udskifte batteriet eller opgradere til en stærkere processor.

I udviklingen af Luna har Dell arbejdet sammen med en specialist i ”mikro-fabrikker”. Det vil bl.a. give mulighed for at automatisere hele produktions-processen, hvor robotter overtager arbejdet inklusive at teste de enkelte komponenter undervejs.

Desværre varer det nok et stykke tid, inden vi ser en Luna laptop i butikkerne. Dell vil gerne vise, hvad man teoretisk set kan præstere i genbrug og forlængelse af en pc’s levetid. Ikke, hvornår forbrugere i virksomheders it-afdelinger kan anvende det i praksis….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cykelklokken er også alarm