Musen vejer kun 66 gram

Kreativ lyd fra Ukraine

 

(Foto: Qvarta)

Inden russerne rykkede ind, var Ukraine bl.a. kendt for at være et land med mange dygtige programmører.

Adskillige danske it-virksomheder havde afdelinger eller partnere i landet, som bl.a. skrev apps eller sørgede for data-lagring i skyen. Nogle af de kendte apps i Danmark er således programmeret i Ukraine.

Kiev – undskyld, nu skal vi kalde byen Kyiv – huser eller var også adressen for mange andre kreative mennesker.

(Foto: Qvarta)

Nogle af dem sidder i design-bureauet Qvarta Studio, der har stået for en stribe interessante koncepter og idéer.

AMPIEQ Sound Amplifier er et af de seneste, der nåede at komme fra de to designere Max Mysechko og Artemiy Drobyazko fra Qvarta, inden russerne overfaldt deres land.

Med AMPIEQ vil de ukrainske designere forsøge at bygge bro mellem fortid og nutid. I det ydre minder forstærker og højttalere om Hi-Fi produkter fra 1970’ere og 80’ere, mens elektronikken skal være hypermoderne anno 2022.

(Foto: Qvarta)

Formgivningen er minimalistisk og minder om dengang, hvor britiske Quad også byggede forstærkere ved sin af sine el-radiator-lignende højttalere med elektrostatisk teknologi. Qvartas design af højttalerne til AMPIEQ kunne også sagtens komme fra klassiske engelske Hi-Fi bokse.

Ukrainerne benytter farverne sort og guld til at skabe et indtryk af fornemt håndværk med høj æstetisk kvalitet. De store fysiske drejeknapper virker meget retro-agtige i en tid, hvor de fleste henter deres musik fra streaming og touch-skærmen på en mobiltelefon.

AMPIEQ  Sound Amplifier er desværre kun et koncept, og designerne fortæller ikke noget om tekniske specifikationer på forstærker og højttalere.

De regner dog ikke med, at AMPIEQ kun skal forstærke digital streaming lyd. Kontrol-boksen har nemlig en stribe forskellige analoge indgange på bagsiden.

(Foto: Qvarta)

Desuden kunne det se ud, som om ukrainerne vil benytte radiorør, der er og var kendt for deres varme lyd.

På billederne kan man også se, at Qvarta spiller på det visuelle. Den sorte overflade på forstærkerens kabinet har 3D-effekter, og en del af overpladen er gennemsigtig. Så kan man kigge ned til elektronikken og måske få nogle små lys retur.

Jeg kan desværre ikke fortælle noget om designernes skæbne under krigen i Ukraine. Billederne af AMPIEQ konceptet blev udsendt, lige inden russiske tanks rullede ind i landet.

Forhåbentlig er ok og kan snart genoptage deres kreative arbejde….

(Foto: Qvarta)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Musen vejer kun 66 gram