Den sorte box lander i biler fra juli

Kan kunstig intelligens lave bedre øl?

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

Jeg ved godt, at jeg rører ved et ømtåleligt emne i et land som Danmark med sin lange bryggeri-tradition.

Og måske særligt her i påsken, hvor mange danskere sidder ved frokost-borde med masser af mad og øl.

Ikke desto mindre er en nyhed netop landet på mit bord om, at belgiske forskere har vist, at kunstig intelligens (AI) kan bruges til at brygge bedre og mere velsmagende øl.

Belgierne fra KU Leuven universitetet har med succes ladet maskin-lærende modeller forudsige, hvad der ville få forbrugere i landet synes, at en øl er smager bedre end andre.

Efterfølgende har man ladet et panel af blindtestere smage de samme øl, og de kom til samme resultat som computeren med kunstig intelligens.

”At forudse smag og forbruger-reaktioner på kemiske kompositioner er et ultimativt mål. Hvis man kan bygge en pålidelig og systematisk vej til at linke kemiske profiler til smag og påskønnelse vil være vigtigt for både bryggerier og sodavands-fabrikanter,” skriver forskerne i deres rapport.

Via AI-modeller kan computer læres op til at designe mange forskellige ølsorter, som vil tiltale et stort publikum. (Fred Moon / Unsplash)

Belgierne benyttede 250 kommercielt solgte ølmærker i 22 forskellige øltyper til deres test. Med 12,4 procent var pilsnerne mest udbredte.

Derefter målte og udpegede forsker 226 forskellige kemiske egenskaber for hvert enkelt ølmærke – herunder brygge-metoder, alkohol-procent, pH værdi, sukker koncentration og over 200 smags-komponenter.

Samtidig lod man et panel af erfarne øldrikkere smage de samme 250 øl og her give karakter til  50 forskellige kvaliteter i hver.

Det var f.eks. smagen af humle, malt, gær og krydderier samt øllens farve, fremtræden i glasset og overordnede kvalitet.

Derudover indsamlede forskerne 180.000 anmeldelser af de samme 250 ølmærker fra online-platformen RateBeer. Igen med samme parametre.

Til sidst kombinerede de belgiske forskere de kemiske analyser, vurderingerne fra test-smager-palet og de mange online-anmeldelser og benyttede dem til at træne modeller i kunstig intelligens.

Kunstig intelligens kan hjælpe med at brygge ølsorter, som de fleste mennesker vil kunne lide. (Foto: Merritt Thomas / Unsplash)

De sødlige lugt af ethyl acetat viste sig at være det lettest forudsigelige element i ølmærkerne. Den skaber ofte en frugt-agtig, moden og alkoholisk fornemmelse.

Etanol, der efter vand er den mest anvendte ingrediens i øl, kom ind på andenpladsen. Ethanol bidrager ikke kun til øllens smag, men har også betydning for øllens fysiske fremtoning og aroma.

Mælkesyre blev også rangeret højt. Den står ofte for det lidt bitre element i øl.

Ifølge forskerne kan man opnå store forskellige i øldrikkeres reaktion ved at skrue op og ned for længden af etyl-acetat, etanol, mælkesyre og fersken-smagen fra etyl-fenyl-acetat.

Resultaterne mener forskerne godt, at man kan fodre en computer med kunstig intelligens med – og få en brugbar løsning ud af det.

”Vi opfordrer brugerne af vores forskning til at benytte dem til at brygge sundere og bedre smagende ølsorter i fremtiden. Herunder også alkohol-frie øltyper. Ikke til det modsatte, hvor skadelige ingredienser også kan tilpasses til folks smag ved hjælp af AI”, understreger de belgiske forskere.

Rapporten om øl og kunstig intelligens er forleden offentliggjort i fagmediet “Nature Communications”….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den sorte box lander i biler fra juli