iMac Pro får en skærm med 5K grafik

København er nummer 12 i verden

København kan godt lide at prale af at være en af verdens grønneste hovedstæder.

Rigtigt er det at København har enormt mange cyklister sammenlignet med andre storbyer – og at de er godt på vej til at trænge bilerne ud af downtown København.

Kigger man på København i fugleperspektiv – f.eks. fra et fly – vil man også se, at hovedstaden har mange grønne områder. Ok – de er ved at blive lidt gule og brune på denne årstid.

Til gengæld er København ikke deroppe i top, når det gælder grøn offentlig transport. Den danske hovedstad er kun på en global 12. plads med 61 pct. ”miljø-rigtig kvalitet”.

Så hjælper det åbenbart  ikke meget på ranglisten, at hovedstaden har fået nogle nye elbusser, og at Danmarks travleste buslinie – 5C – nu betjenes turkise busser, der kører på miljørigtig biogas – se indledningsfoto.

Til gengæld er den helt elektriske bybus rute nedlagt, som blev indført under stor medie bevågenhed, da København var værts for FNs klima topmøde tilbage i 2009.

Ifølge det nye ”2017 Sustainable Cities Mobility Index” fra konsulent firmaet Arcadis ligger verdens storbyer med den bedste grønne offentlige transport tæt. Fra nummer ét til 10 er der kun 3,5 pct. i forskel.

Hong Kong er verdens nummer ét. Storbyens offentlige trafik system flytter hver dag 12,6 millioner passagerer. Billetterne er billige i en international sammenligning, og det står for 90 pct. af alle indbyggeres rejser. Det er den højeste procent i nogen storby i verden.

To andre storbyer fra Asien er med i Arcadis’s globale Top-10 – Seoul i Sydkorea og Singapore. Sidstnævnte, der generelt går under at være verdens reneste storby, måtte nøjes med en 8. plads, fordi Singapore ikke gør meget for cyklister.

Ellers er Top-10 præget af europæiske storbyer – med Zürich som den bedst placerede på andenpladsen. Stockholm er med på position ni og 62,7 pct. kvalitet.

USAs storbyer kommer ikke i nærheden af den globale Top-10. Privatbilisterne dominerer fortsat den amerikanske ”way of life”, og det afspejler sig tydeligt i Arcadis konsulenternes vurdering med grønne briller på.

New York finder man på en global 23. plads. Big Apple scorer plus points for sin 24-timers metro-system, forbedrede cykelstier og god service for kørestols-brugere. Om New Yorkerne selv er enige, er nok et helt andet spørgsmål. Hver dag spilder de 35.000 timer på at vente på metro-tog, der aldrig ankommer.

Arcadis har bedømt 100 storbyer verden over på 23 forskellige kriterier, der skal give et godt og seriøst billede af det offentlige transportsystem i byen….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

iMac Pro får en skærm med 5K grafik