86 procent af de studerende bruger AI

Nu skal vinylskiver være vegetariske

(Foto: Evolution Music)

Selvom streaming udgør langt det meste af vores musik-lytning, er salget af vinylplader vokset markant i de senere år.

Både unge og ældre køber i dag lp’er som i gamle dage, hvilket også ses tydeligt på de ganske mange pladebutikker, som er dukket op igen i f.eks. København.

De færreste tænker dog over, at vinylplader er alt andet end klima-venlige. De er nemlig fremstillet af plastik.

Alene i 2023 blev der købt 50 millioner vinyl-albums, hvilket er en stigning på 14,2 procent i forhold til året før.

På verdensbasis presses hvert år 180 millioner vinylskiver a hver 140 gram. Det betyder, at der anvendes omkring 30.000 tons PVC til fremstillingen.

Det mener britiske Evolution Music må kunne gøres anderledes og mere bæredygtigt:

Peter Thomas fra den engelske PMC fabrikant af high-end højttalere – ham til højre – har investeret penge i udviklingen af EvoVinyl. Til venstre ses den grønne musik-plades opfinder Marc Carey fra Evolution Music. (Foto: Evolution Music)

Her har man derfor udviklet de første grønne lp’er af EvoVinyl, der er fremstillet helt af plante-materialer. Størstedelen sukkerrør plus nogle naturlige ingredienser og farver.

Ud over det renere råmateriale har EvoVinyl den store fordel, at pladerne kan fremstilles på det samme udstyr som de normale vinylskiver af plastik.

Pladefabrikkerne kan tilmed spare tid og penge på at benytte det nye bio-plastik. Det kræver nemlig lavere temperaturer under presning. Op til 30 procent energi-besparelser, viser de første testkørsler.

Dertil kommer, at affaldet fra presningen kan genbruges. Det kan blive til såkaldte ”Regrind LPs”, der har samme kvaliteter som det oprindelige materiale.

På samme måde kan EvoVinyl plader, som man bliver træt af, hældes ud som naturligt skrald sammen med have-affaldet.

Det sker dog næppe særlig ofte. De vinyl-plade lyttere, jeg kender, betragter sig som samlere af god musik – og så smider man da ikke tingene ud.

 En stor fordel ved EvoVinyl er, at man kan benytte sin nuværende grammofon og pickup til at afspille de bæredygtige lp-plader. Lydkvaliteten skal være den samme som fra vinyl-skiver af plastik. (Foto: Evolution Music)

Endelig fortæller Evolution Music, at vinyl-elskere ikke behøver at købe en ny pladespiller eller dyr pick-up nål for at afspille den vegetariske musik.

I den forbindelse har de grønne skiver den fordel, at de suger mindre støv og skidt til sig end de normale vinylplader.

Lydkvaliteten skal være den samme som fra plastik-baseret vinyl, og dét er jo nok det allervigtigste for musik-elskere, der vil følge en mere bæredygtig linie.

Evolution Music er en del af det engelske pladeselskab Roulette Records, men mangler at få sat en storproduktion af de grønne skiver i gang.

Der kræves åbenbart også en del overtalelse af den etablerede musik-industri, før den får lysende grønne øje. Til gengæld har et stigende antal kunstnere vist interesse.

I forbindelse med World Earth Day 2024 den 22. april udsender Evolution Music begrænsede bio-oplag af lp’er med bl.a. Coldplay, Brian Eno, HER, Nile Rodgers, Robert Smith og Michael Stipe fra REM.

Det bliver spændende at se, om EvoVinyl bliver den næste hotte ting i musik-industrien. Hvis det lykkes, vil Evolution Music også kaste sig over at lave bæredygtige versioner af cd- og dvd-skiver….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

86 procent af de studerende bruger AI