Apples vej til 21 billioner

Nye hovedtelefoner har en rørforstærker i

(Foto: écoute audio)

Mange Hi-Fi entusiaster vil sikkert nikke bekræftende til, at analoge rørforstærkere giver den mest varme og ørevenlige lyd – bedre end konkurrenterne med transistorer og chips ombord.

Uheldigvis fylder klassiske radiorør ganske meget. De er dyre, og så bruger de mere strøm end digitale transistor-baserede stereo-anlæg.

Alt i alt kan man sige, at ”rør-slæderne” ikke passer særligt godt ind i en moderne og miljø-rigtig livsførelse.

Derfor kommer det som noget af en overraskelse at se verdens første og eneste trådløse hovedtelefoner med en integreret rørforstærker i.

Det er set før på hovedtelefoner med kabel, men altså ikke på ”hørebøffer” der bruger Bluetooth til at kommunikere med deres lydkilde.

(Foto: écoute audio)

Nyheden fra fransk-kinesiske écoute audio er også anderledes på flere andre områder end de indbyggede radiorør:

écoute audio forstærker f.eks. ikke lydsignalet direkte som traditionelle hovedtelefoner, der har indbygget forstærkning.

écoute audio bruger derimod radiorørene som en for-forstærker, der øger signalet fra et godt Hi-Fi anlæg og tilføjer den varme i lyden, som kan være tabt i Bluetooth systemets digitale kompression.

Lysende radiorør i gammeldags forstand er der ikke tale om. De ville sikkert smelte ørekoppen og forbrænde brugernes ører med deres varme.

I stedet benytter écoute audio den nyeste generation af KORG Nutube P61. Det er et dobbelt triode radiorør med vakuum og fluorescent indhold.

Fordelen er, at det nye radiorør fylder meget mindre. Det har også et markant lavere strømforbrug og bliver ikke varm på overfladen.

(Foto: écoute audio)

Samtidig kan KORG røret tåle stød. Det er holdbart og kan køre i over 30.000 timer. Det er meget længere end et traditionelt radiorør.

Alt i alt skal det sammen med drivere – højttalere – på 40 mm i diameter og fremstillet i cellulose-fibre sikre en mere naturlig og realistisk gengivelse af menneskelige stemmer, ligesom hvert instrument vil lyde mere detaljeret end i digitalt drevne hovedtelefoner.

I den forbindelse understreger écoute audio, at hele signalvejen i hovedtelefonerne ikke kun har fået tilført mere varme til den digitalt komprimerede musik.

Mellemtonen er også gjort mere klar. Den er det område af vores hørelse, hvor menneskets øre er mest følsomt.

De nye hovedtelefoner er oven i købet mere fleksible end de fleste af deres konkurrenter. De kan nemlig forbindes til et musik-anlæg og/eller lydkilde på hele tre forskellige måder:

Den mest oplagte er den trådløse via Bluetooth 5.3 til streaming fra f.eks. en mobiltelefon. Denne seneste nye version af Bluetooth har både aptX Adaptive, aptX LL, LDAC og AAC lydforbedringer og en rækkevidde på 10 meter.

(Foto: écoute audio)

 

Hvis man foretrækker at bruge kabel, har man valget mellem to veje. Den ene er Hi-Res digital audio over USB-C. Den anden er det klassiske med 3,5 mm analogt jackstik.

Selve hovedtelefonerne er batteridrevede. De skal kunne køre i 20 timer pr. opladning, hvilket er nok et bevis på, at den indbyggede rørforstærker ikke trækker voldsomt meget i strøm.

Endelig har écoute audio mulighed for at være forbundet til to lydkilder på samme tid – multipoint. De har aktiv støjreduktion (ANC) og har indbyggede mikrofoner, så de kan bruges til håndfri telefoni.

écoute audio forsøger i øjeblikket med succes at finansiere en storproduktion af sine Vacuum Tube Amplified Headphone via Crowd Funding på iværksætter platformen.

Her er det ønskede beløb overtegnet 20 gange. Med andre ord er interessen for god rørlyd stadig intakt.

Interesserede kan dog fortsat forudbestille et sæt til sig selv til en favørpris af 399 dollars eller ca. 2.725  danske kroner. Levering skal efter planen ske i foråret 2024….

(Foto: écoute audio)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apples vej til 21 billioner