Sådan printer I hjemme-lavede chokolader

TDC begynder at lukke kobber-nettet

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

Senest i 2030 skal det være helt slut med telefoni og data-overførsler gennem det danske kobbernet.

Her i marts begynder TDC NET med at lukke de første 10 centraler. Det vil gå ud over 5.500 kunder, som stadig har adgang til telefoni på den gammeldaws facon.

Inden udgangen af i år ventes yderligere 100.000 kunder at forlade kobbernettet og må hoppe over på fiber eller trådløse netværk.

Det sker i små portioner ad gangen og via en overgangs-periode på 13 måneder. Af de første ti centraler ligger de ti i Nordsjælland, én ved Roskilde, én ved Greve og én tæt ved Odense.

Kobberkablerne har tjente danske tele-brugere siden 1882.

Der var engang, hvor man ringede til de flinke damer i centralen for at blive stillet videre til den telefon-abonnent, man ønskede at tale med. (Foto: TDC NET)

Frem til 2001 gik det kun fremad med stadig flere kunder, fordi internet for alvor vandt frem. På sin top havde TDC’s kobbernet godt 3,8 millioner abonnenter.

Så begyndte fiber- og mobil-net at sprede sig, således at antallet af kobber-kunder var faldet til ca. 430.000 i begyndelsen af 2024. 162.000 på telefoni og 293.000 på bredbånd.

Hver måned forsvinder flere og flere. TDC NET forventer således, at yderligere 100.000 forlader det gamle kobbernet alene i år.

Til sammenligning er der i dag tæt ved otte millioner mobil-abonnementer i Danmark. Til smartphones, internet, det smarte hjem, moderne biler, maskiner i industrien og til f.eks. trafik-regulering i den offentlige sektor.

Derfor giver det ikke længere mening at fastholde kobbernettet i Danmark. Ligesom i flere andre europæiske lande bliver det udfaset.

Mobilen har helt overtaget efter fastnet-telefonien via kabel. I dag er der otte millioner mobil-abonnementer i Danmark. (Foto: TDC NET)

Undervejs vil TDC NET tage en dialog med alle interessenter for at få afskeden fra kobber til at glide så problemfrit som mulighed.

Det er med både kunder, myndigheder, forbruger- og ældre-organisationer samt andre tele- og internet-udbydere, der benytter TDC’s kobber-net.

Til sidst lidt fakta om det danske kobber-net:

  • Den første kobber-forbindelse blev installeret af forretningsmanden C. F. Tietgen i den gamle børsbygning i København.
  • TDC NET er Danmarks største ejer af digital infrastruktur – kobber, COAX, fiber og mobil.
  • TDC NET investerer hver år omkring tre milliarder kroner i sin infrastruktur.
  • TDC NET’s direkte kunder er tele- og internet-udbydere. Disse har kundeforholdene til slutkunderne.
  • Kobbernettet toppede i 2001 med 3,8 millioner abonnementer.
  • I 2023 valgte cirka 100.000 slutkunder at skifte deres kobber-forbindelse ud med nye hurtigere og mere stabile løsninger. Tilbage er cirka 430.000 kunder ved begyndelsen af 2024.
  • TDC NET har i dag i alt 1.183 telefoncentraler fordelt over hele Danmark.
  • De ti centraler, som lukker først – og det sker endeligt i begyndelsen af 2025 – er Alsønderup, Espergærde, Ganløse, Gørløse, Hornbæk, Korup, Rågeleje, Tune, Viby og Ålsgårde.
  • Automatisering af telefoncentralerne begyndte i 1920’erne, mens den sidste manuelle central lukkede i 1978.
  • TDC NET forventer, at kobbernettet er helt udfaset inden 2030….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan printer I hjemme-lavede chokolader