Hold trit med Garmin

Er det slut med 8K tv?

(Foto: Samsung)

TV-apparater bliver større og større og dermed også mere sultne efter strøm.

Kig bare i radio-butikker og på udstillinger. Trenden har været tydelig. Skærmene vokser i format, og det samme gør opløsningen. 4K eller UHD er normalen, mens 8K er drømmen inden for rækkevidde.

Dét vil EU ikke længere acceptere, når nu alle andre skal spare på elektriciteten. Tænk blot på belysningen, hvor de goe gamle glødepærer er udgået og afløst af bl.a. mindre strømforbrugende LED-typer.

EU har derfor indført nye retningslinier fra 1. marts, der skal forbyde salget af de helt store tv-apparater. Typisk dem på 65 tommer og derover.

Samtidig taler ingen længere om 8K tv, men det har så en anden grund. Publikum har ikke vist stor interesse for 8K.

Langt de fleste nye tv-apparater, der sælges i dag, ligger i de nedre energi-effektivitets-klasser G og F. (Illustration: DigitalEurope)

 

Man kan heller ikke få indhold fra tv-stationer og streaming tjenester, der kan udfylde de mange ekstra billedpunkter. Så 8K er udskudt, og næsten alle store tv-fabrikanter taler kun om forbedret 4K i deres nye 2023 tv-modeller.

I sine ny-indførte regler nævner EU ikke skærmenes størrelser. I stedet har man indført nye grænseværdier for, hvor meget nye tv-apparater må bruge i strøm.

Det giver reelt set samme effekt, for netop gigant-skærmene og nye 8K tv vil næppe kunne overholde de nye regler.

Tidligere skulle gamle tv i den beskedne HD-kvalitet have en såkaldt energi-effektivitet på maksimalt 0,9. Fra den 1. marts er den værdi faldet til 0,75.

Mere relevant er tv-modeller på 4K eller derover. Deres energi-effektivitet skal nu holde sig under 0,9 mod før 1.1.

De fleste af de store tv-fabrikanter har skruet ned for markedsføringen af 8K tv. Publikuns interesse er dalende på grund af de høje priser og mangel på 8K indhold fra tv-stationer og streaming-tjenester. (Foto: LG)

Energi-effektiviteten måles ud fra en kompliceret metodik og bygger på flere parametre. Grundlæggende betyder de imidlertid jo mindre desto bedre. Altså mere sparsomme i strømforbruget.

De nye regler har mest betydning for de helt store tv-apparater og dem med 8K opløsning. Mens grænseværdierne som regel kan overholdes af mindre tv-skærme, kan kæmperne ikke. Heller ikke 8K tv.

Det skyldes bl.a, at 8K tv har fire gange så mange billedpunkter – pixels – som skal styres end 4K skærme. Det øger strømforbruget.

Med andre ord er tv-fabrikanterne nødt til at udvikle mere strøm-skånende teknologier til deres nye modeller. Som situationen ligger lige nu, er mulighederne begrænsede på netop dét punkt.

I praksis betyder det, at alle 8K tv, større modeller med QD-OLED og Micro-LED skærme nu skal være fjernet fra forhandlernes hylder. Det samme gælder for enkelte store LCD-fjernsyn med 4K.

De helt store tv-apparater på typisk over 65 tommer og de nye 8K modeller risikerer at ende i den tunge G-klasse i den nye EU-bestemte energi-effektivitets-skala EEI. (Illustration: EU)

Den store betydning får det næppe for de danske radioforhandlere og elektronik-varehuse.

Kun en lille procent af de tv, danskerne køber i dag, falder ind under de nye grænse-værdier. I hele EU blev ikke engang 200.000 8K tv solgt i 2022.

Dertil kommer, at EU’s strammere grænseværdier kun gælder helt nye tv. Apparater, som forhandlere, importører og grossister allerede har på lager, er ikke omfattet. De må fortsat gerne sælges.

Endelig kan tv-fabrikanterne benytte sig af nogle tricks til at sænke strømforbruget, hvis deres skærme nærmer sig eller bryder grænseværdierne:

Den mest populære er at sænke standard lysstyrken i de solgte tv-apparater. Ifølge de nye EU-regler er det tilladt at skrue den med op til 65 procent.

I den forbindelse spiller det ingen rolle, hvis tv-køberen skruer op for lysstyrken igen, når han eller hun har stillet den nye skærm op hjemme i stuen….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hold trit med Garmin