ASUS mini-pc har store kræfter til computerspil

Streaming får musik-industrien til at vokse

(Foto: Wesley Tingey / Unsplash)

2023 blev nok et fint år for den internationale musik-branche. Faktisk et nyt rekordår.

Musik-industriens globale omsætning steg nemlig med 10 procent til 28,6 milliarder dollars sidste år. Det svarer til ca. 200 milliarder danske kroner.

Det var niende år i træk, at musik-branchen gik frem. Efter adskillige år med nedtur som følge af folks skifte til streaming på især mobiltelefoner, som de gamle musik-direktører slet ikke var forberedte på.

Streaming stod i 2023 for 19,3 milliarder dollars – altså langt den største omsætning. Det er der ingen overraskelse i:

Gå bare en tur på gaden eller tag bus og tog. Næsten alle sidder med næsen nede i en smartphone og øretelefoner i hovedet.

Mere interessant er, at salget af fysiske musik-enheder steg for tredje år i træk. Fra det historiske lavpunkt i 2020 med 3,7 milliard dollars til 5,1 milliard sidste år.

Fysiske musik-enheder dækker både over det trendy vinyl-plade-salg samt cd-skiver og kassette-bånd, hvor især cd’erne oplever et comeback for tiden.

(Infografik: Statista.com)

Ifølge musikselskabernes branche-organisation IFPI blev bunden nået i 2014, hvor den globale omsætning lå på kun 13 mia. dollars. Mere end ni milliarder mindre end 15 år før, hvor cd-salget toppede med 22,2 mia. dollars i 1999.

I 2023 så verden meget anderledes ud:

667 millioner mennesker verden over var abonnenter på en streaming service som f.eks. Spotify eller Apple Music, og de stod for 67 procent af hele musik-industriens indtjening.

Infografikken fra analyse-bureauet Statista viser tydeligt, hvilken udvikling musik-industrien har gennemløbet siden årtusinde-skiftet:

Mellem 2001 og 2010 faldt salget af fysiske musik-enheder med over 60 procent. I samme periode voksede omsætningen i digital musik fra nul til fire milliarder dollars.

Først, da streaming fænomenet dukkede op, begyndte musik-industrien at tjene store penge igen.

Det er alle kunstnere, komponister og tekstfolk dog langt fra enige om:

De mener, at de aflønnes alt for dårligt af streaming-udbyderne og derfor er tvunget til at holde mange flere koncerter for at skrabe pengene hjem….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ASUS mini-pc har store kræfter til computerspil