B&O bliver blomstrende

Gode penge i brugte telefoner

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

Efterhånden er det ved at være lidt små-trendy at købe brugte mobiltelefoner og ligefrem en givtig forretning at give sin gamle i bytte ved køb af ny. Ligesom man kender det fra biler.

Telia var det første teleselskab, der satte genbrug af gamle telefoner i system. Det skete med Telia Recycle initiativet, der siden er blevet kopieret af flere andre.

Dertil er der så også kommet et helt netværk af second-hand butikker for smartphones, tablets, spillekonsoller.

Endelig har de store elektronik-varehuse kastet sig over genbrug som en naturlig tilføjelse til deres kilometer-lange reoler af nye varer.

Hvis I følger Leifshows jævnligt, vil I vide, at jeg hver den første præsenterer de 10 mest solgte smartphones fra den forløbne måned hos to af landets største teleselskaber.

Man kan lette sin grønne samvittighed ved at købe brugt i stedet for en ny mobiltelefon hvert år. (Foto: Telia)

Telia er det ene af dem, og rapporteringen omfatter tillige månedens mest afleverede gamle telefoner hos Telia Recycle.

Nu har Telia opgjort tallene for hele 2023. De viser, at teleselskabets kunder aflevere over 7.539 mobiler til genbrug.

De udløste prompte 1.500 kroner i bytte for den gamle mobil, som man kunne bruge på at købe en ny.

På den måde sparede Telias kunder i alt 11 millioner, så hvem vil påstå, at der ikke er gode penge i ældre mobil-modeller?

Overraskende er det vel heller ikke, at ni af de ti mest ”afleverede” telefoner var en iPhone. Den sidste var en Samsung Galaxy.

Ikke fordi Apples mobiler er dårligere end andre, men fordi der ligger så mange af dem ude hos danskerne.

 

iPhone har trods alt en markedsandel på 55 til 60 procent i Danmark. Den position må også markere sig, når de veltjente iPhones skal erstattes med en ny – eller måske endda en Android mobil.

”Alt for mange telefoner ender livet med at samle støv i en kasse i kælderen, selvom de faktisk fungerer fint og stadig kan bruges,” understreger Lone Hendriksen. Hun er direktør for Telias privat-forretning i Danmark.

”Initiativer som Telia Recycle er med til at ændre den holdning. Den giver kontante rabatter for brugte telefoner og sender dem ud til nye glade kunder,” fortsætter hun.

Telia Recycle er dermed et vigtigt led i den gryende cirkulære økonomi, som er ved at spire frem i Danmark.

Her er så Top-10 over de mobil-modeller, som blev oftest afleveret til genbrug hos Telia i 2023:

  1. Apple iPhone 11
  2. Apple iPhone 11 Pro
  3. Apple iPhone 12
  4. Apple iPhone 12 Pro
  5. Apple iPhone XS
  6. Apple iPhone XR
  7. Apple iPhone X
  8. Apple iPhone 8
  9. Samsung Galaxy S21 5G
  10. Apple iPhone 12 mini

Kigger man lidt nærmere på Top-10 medlemmerne, er det tydeligt, at danskerne begynder at kassere deres gamle telefoner, når de bliver tre år eller ældre.

Dermed kommer de til at udlede 70 til 80 procent CO₂ i hele deres levetid. Fra produktion, transport, anvendelse og strømforbrug indtil bortskaffelse.

Hvis man så forlænger mobilens levetid med f.eks. 1,5 år via genbrug, vil den gennemsnitlige CO₂ udledning pr. år falde med omkring 33 procent.

Tallene har Telia fået beregnet af klima-konsulent-huset Footprint Firm:

Ifølge de grønne specialister herfra vil den totale CO₂  udledning pr. telefon ikke ændres synderligt, da den primært stammer fra produktionen af mobilen og dens råvarer.

Forlænger man imidlertid livet for en smartphone, vil den udsætte produktionen af en ny. Dermed bliver dens CO2 udledning spredes over en længere periode og blive lavere år for år.

Telia Recycle i tal

  • 539 telefoner indleveret i 2023, hvilket udløste en kontant-rabat på 11.230.973 kroner.
  • I 2022 modtog Telia 6.004 telefoner og sendte 7.734.765 kroner den modsatte vej.
  • Siden Telia Recycle blev stiftet i 2018, er der indleveret i alt 38.379 brugte telefoner. De har udløst en samlet kontant-rabat på 57.127.585 kroner….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

B&O bliver blomstrende