Musik med det rette look

Debut på internet med seks

Hvor gammel skal et barn være for at få sin egen mobiltelefon?

Dette spørgsmål stiller de fleste forældre sig, når deres unge efterkommere begynder at plage for at få deres egen iPhone.

Mange voksne stiller spørgsmålet videre i omgangskredsen, til familie, venner og naboer. De diskuterer også problemstillingen i de sociale medier, eller de spørger direkte i telebutikkerne og hos teleselskabernes kundeservice, hvad andre forældre plejer at gøre.

Én ting er dog sikker, og det er, at børnene er blevet meget yngre ved deres mobil-debut end for 10 eller 15 år siden. Dengang var det mest voksne og større teenagere der fik sig en telefon til lommen. I dag sker det ofte, samtidig med at barnet begynder i skole.

Danske børn er i gennemsnit 6,8 år, når de går på eventyr i internet på egen hånd.

Teleselskabet Telia har fulgt alders-udviklingen tæt igennem de seneste fire-fem år, og her i 2017 er børn i gennemsnit 9,4 år, når de får deres første smartphone. Det svarer til, at de går i 3. klasse.

Sjovt nok er alderen steget igen i de seneste par år, efter at den faldt fra 9,3 til 8,6 år i 2015. Den hidtil laveste gennemsnitsalder blev målt sidste år med 8,5 år.

Telia forklarer den øgede alder med, at mange forældre er opskræmt fra historier, de har set i pressen om farlige oplevelser, misbrug og tyverier på internet:

”Forældre vil gerne vente en smule længere med den første smartphone, fordi den er en kanal til en verden af websites, chat, sms, sociale medier og online butikker, som det kræver nogle forholdsregler og modenhed at bevæge sig ud i,” siger Gustav Berghog. Han er privatkunde direktør i Telia.

Ifølge Telias undersøgelse er danske børn i snit 6,8 år, når den begynder at gå på eventyr på egen hånd i den digitale verden. Det sker typisk fra en laptop, pc, tablet, spillekonsol eller et smart-tv.

Danske børn går typisk i 3. klasse, når de får deres første egne smartphone, viser en ny undersøgelse fra Telia og YouGov.

”Mange forældre vil gerne have, at deres børn lærer at være digitale, forstår internettets muligheder og kan håndtere forskellige gadgets, inden de får deres egen smartphone med eget telefonnummer,” mener Gustav Berghog.

”Derfor ønsker mange voksne nok, at mobil-debut’en skubbes en smule, indtil den er absolut nødvendig. Det kan f.eks. være, når barnet begynder at gå i skole selv eller til fritids-ordningen uden ledsagelse af en forælder,” fortsætter han.

I den forbindelse er mobiltelefonen også en ”trygheds-skaber”. Børnene kan alarmere forældrene, hvis noget er gået galt, og de voksne kan få fat i deres børn nærmest overalt.

Tryghed er i øvrigt nøgleordet i forbindelse med en service, som Telia har søsat i samarbejde med organisationen Red Barnet. Her kan forældre få gode råd til og et helt kursus i, hvordan børn færdes på internet.

Telia har gennemført børn-og-mobil undersøgelsen sammen med analysefirmaet YouGov….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Musik med det rette look