ChatGPT årets store søgeord på Wikipedia

Intel Core Ultra er den nye super-processor

(Foto: Intel)

En del læsere vil allerede have stødt på det nye navn for Intels fremtidige processorer.

Mange andre vil opdage fænomenet Core Ultra, når de får præsenteret de nye laptop-modeller fra alle de store fabrikanter – bortset fra Apple.

Ultra er ikke kun et skridt bort fra Intels traditionelle ”Core i” navngivning. Det er også en markering af, at vi her står med en helt ny generation processorer, som er meget anderledes end sine forgængere.

Core Ultra er nemlig de første «motorer» fra Intel, der har integreret kunstig intelligens (AI). Uden den kan ingen elektronik-fabrikant overleve nu om dage.

Lenovo bruger de nye Intel-processorer i sine kommende ThinkPad X1 Carbon Gen 12 laptops. De dukker op til april til priser, der begynder ved 1.679 euro eller ca. danske kroner. (Foto: Lenovo)

Hos Intel bruger man betegnelsen ”NPU” for nyheden – Neural Processing Unit. Dermed bliver begrebet ”neural” genoplivet i det danske sprog, hvor det dukkede op for omkring 30 år siden.

Kunstig intelligens er nemlig ikke spor nyt. Allerede i 1990’erne var der danske softwarehuse, som arbejdede med neurale netværk.

Dengang blev de bl.a. benyttet af forsikrings-selskaber til at vurdere, om kunders skades-anmeldelser var ægte eller falske.

Moderne tiders kunstig intelligens kan selvfølgelig mange flere ting – og mange gange hurtigere. Det gælder bestemt også Intels nye Core Ultra processorer med NPU.

(Foto: Intel)

Intel producerer sin nye processor-generation i tre størrelser – Core Ultra 5, Ultra 7 og Ultra 9.

Den allerbedste hedder Intel Core Ultra 9 185H og vil blive markedsført i de nye top-laptops fra en række kendte pc-fabrikanter fra bl.a. HP, Dell, Lenovo, Acer, Samsung, MSI og Asus.

Intel selv regner med, at det bliver Core Ultra 7 165H chippen, som bliver storsælgeren. Den er nemlig markant bedre end sine direkte rivaler.

Ifølge Intel er Core Ultra 7 165H op til 11 procent hurtigere end f.eks. AMD’s Ryzen 7 7840U chip, Apples meget omtalte M3 og Qualcomms Snapdragon 8cx Gen 3.

Dertil kommer, at Intel nyheden bruger meget mindre strøm. Vigtigt, når man benytter processoren i en bærbar pc på batteri.

Core Ultra 7 165H har således et 25 procent lavere strømforbrug end sin forgænger Intel Core i7-1370P. Og endnu mere imponerende – 79 procent lavere end AMD Ryzen 7 7840U.

Flagskibet Core Ultra 9 185H disker så op med 16 kerner og 22 tråde indendørs. Kernerne er fordelt på seks til performance (P), otte til effektivitet (E) og to til at styre et lavt strømforbrug (LP=.

Processoren har en tophastighed på 5,1 GHz og indeholder en grafisk enhed (GPU) med otte kerner på hver 2,35 GHz. De skal bl.a. sikre suveræn “ray tracing” og opskalering af billeder.

Det vigtigste tekniske fremskridt er dog Intels integration af en NPU i alle sine nye processorer. Det vil gøre en forskel hos alle, der bruger deres laptop til f.eks. avanceret grafik.

Acer vil være blandt de første med Core Ultra processorer i sine laptops. Det sker i den nye Acer Swift Go 14, der lander i Danmark i første kvartal næste år. Priserne starter ved 8.000 kroner. (Foto: Acer)

NPU’en fungerer som en accelerator for kunstig intelligens:

Den gør det muligt at foretage flere krævende opgaver på samme tid som f.eks. kan være at følge brugerens øjne på skærmen, manipulering af baggrund i forhold til forgrund, samarbejde med databaser i cloud’en osv.

NPU’en hjælper Microsoft med hardware, der fungerer med kunstig intelligens på basis af OpenAI og ChatGPT. De er vigtige elementer i fremtidens Windows og Microsoft kontor-programmer.

Intels overordnede familie-navn for sine nye intelligente processorer er “Meteor Lake.” Topmodellen dukker først op i laptops i løbet af 2024, mens de mindre udgaver allerede er på markedet.

Det vil vi se meget tydeligt i de kommende uger, når nye generationer af laptops til både spil og seriøse opgaver triller ud hos danske forhandlere….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ChatGPT årets store søgeord på Wikipedia